Leuven niet overtuigd van “minder belasting voor wie in centrum woont”

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Schepen van financiën en ruimtelijke ordening Carl Devlies (CD&V) is een tegenstander van het idee van “Minder belasting voor wie in centrum woont”, een voorstel van onder andere Rik Daems (Open Vld). Hij brengt twee tegenvoorstellen naar voren en is van mening dat Daems met zijn voorstel ruimtelijke ordering met fiscaliteit verwart.

Leuven is na het kleinere Turnhout de snelst groeiende centrumstad.

“Onze binnenstad is sterk aan het groeien, ons project van de Hertogensite zal enkele honderden woningen in het centrum met zich mee brengen. Dit maakt het centrum aantrekkelijker. Trouwens sinds 2000 zijn er 15.000 bewoners bijgekomen en evenveel jobs. We zetten goede cijfers neer”, wist Devlies die nadien zijn mening gaf over het onderwerp “minder belasting in het centrum

“In plaats van er minder belastingen te heffen stel ik voor aan de steden en gemeenten dat inwoners voor hun eerste en enige woonst een lager tarief te doen betalen. Dat is eenvoudig en fiscaal rechtvaardig, zeker om een woning te kopen en te behouden. Aansluitend moet het mogelijk zijn dat Leuvenaars met een leeftijd tot veertig jaar, die hun eerste woning kopen een vrijstelling van onroerende voorheffing krijgen tussen drie en vijf jaar. Ruimtelijke ordening met fiscaliteit is bij deze wel niet de bedoeling. Verder is het schrappen van de opcentiemen in sommige wijken veel te verregaand. Mensen stimuleren om hun eerste woning te kopen en behouden is een stap is het beste wapen tegen armoede.”

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer