LEUVEN: Nachtvervoer regio Leuven75% van de reizigers blijft gratis rijden

Vanaf 2 mei 2014 zal het nachtvervoer in de regio Leuven niet langer overal gratis zijn. Door het afhaken van enkele gemeenten kon de collectieve derdebetalerovereenkomst om op het hele nachtnet gratis te reizen niet behouden blijven. De overige tien gemeenten waren wel bereid om te blijven investeren in het veilige en populaire alternatief. Zo blijven de nachtbussen voor 3 op de 4 reizigers gratis. Het huidige nachtaanbod blijft ongewijzigd, maar afhankelijk van de op- of afstaphalte zal de reiziger gratis kunnen meereizen of moeten betalen voor de rit.

Dankzij een collectieve derdebetalerovereenkomst uit 2009 tussen 20 gemeenten rond Leuven was het nachtvervoer gratis voor reizigers die ervan gebruik maakte op vrijdag- of zaterdagnacht. Het nachtnet vormde zo een veilig en populair alternatief voor mensen die in het weekend op stap gaan. Enkele gemeenten wilden deze overeenkomst echter niet langer behouden en besloten er een punt achter te zetten. De Lijn Vlaams-Brabant nam daarom het initiatief om met de tien overige gemeenten aan tafel te gaan zitten om alsnog een groot deel van het gratis nachtvervoer te behouden. Met succes, aldus Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant: “Dankzij deze gemeenten zal ongeveer 75% van de nachtvervoerreizigers zich nog steeds gratis kunnen verplaatsen. We zijn erg tevreden dat heel wat gemeenten ervoor kozen om de overeenkomst verder te zetten. Ze zien het belang in van de gratis nachtbussen voor de verkeersveiligheid op uitgangsavonden  en sturen zo een belangrijk signaal naar hun inwoners.”

Praktisch

Vanaf 2 mei bepaalt de opstap- of afstapgemeente dus of de reiziger gratis mag meerijden met de nachtbus of niet. De gemeenten die de gratis zone uitmaken zijn Aarschot, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Herent, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Rotselaar en Tervuren. Wie tussen twee gemeenten uit deze zone reist, kan de nachtbus dus gratis nemen. De reiziger die opstapt of afstapt in een gemeente buiten de gratis zone, zal voortaan moeten betalen voor de rit. Reigers die beschikken over een abonnement van De Lijn kunnen dit ook op vrijdag en zaterdag gebruiken op het nachtnet van Leuven.

Financiële tussenkomst privébedrijven

De Lijn ziet ook in de financiële participatie van privébedrijven in het nachtaanbod een interessante mogelijkheid. In die zin voert de vervoermaatschappij gesprekken met AB InBev maar op korte termijn worden nog geen beslissingen verwacht. CD&V-politica Karin Brouwers had in die zin een voorstel geformuleerd.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel