LEUVEN: N-VA Leuven wil steentje bijdragen aan de toegankelijkheid van de stedelijke website

Ondanks het Any Surfer-label bevat de stedelijke website nog enkele documenten die voor personen met een motorische of visuele beperking niet toegankelijk zijn. Een kleine technische ingreep kan volgens N-VA Leuven de ongemakken uit de wereld helpen. Gemeenteraadslid Karen Van Herck zocht het uit en komt met een oplossing op de volgende gemeenteraad van 24 maart.

De website www.leuven.be draagt al verschillende jaren het Any Surfer-toegankelijkheidslabel. Dat label geeft aan dat de website toegankelijk is voor alle gebruikers, ook voor personen met een beperking. Gemeenteraadslid Karen Van Herck: “Ik vind het erg knap dat de stedelijke diensten aandacht hebben voor de toegankelijkheid van de informatie. Toch staan er nog documenten op de website die voor problemen zorgen. De invulformulieren in statische PDF kunnen immers niet via computer worden ingevuld. Je moet ze afdrukken. Blinden en slechtzienden lukt het echter niet om papieren documenten met pen in te vullen. Ook mensen met een motorische beperking, die hun handen niet kunnen gebruiken, staan daarbij voor een hindernis. Voor de N-VA is het erg belangrijk dat personen met een motorische of visuele beperking maximaal kunnen deelnemen aan het gemeenschapsleven.” 

Karen Van Herck nam daarom het initiatief en schreef Any Surfer aan. “Ze antwoordden me, dat bij de screening deze invulformulieren niet werden opgemerkt. Mogelijk stonden er op dat moment geen dergelijke formulieren online. Any Surfer raadt aan om te werken met webformulieren of met invulbare (of ‘interactieve’) PDF-documenten.”

Leuven wil in de loop van 2015 de website vernieuwen en op die nieuwe site werken met webformulieren. Dat zou dus ideaal zijn. In afwachting vraagt N-VA Leuven dat de stad invulbare PDF-documenten gebruikt. “Vanuit de oppositie willen we constructief meewerken aan de toegankelijkheid voor personen met een beperking”, klinkt het.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel