LEUVEN: N-VA Leuven roept op om Piknik Musik te steunen via crowdfunding

“Drie weken voordat het Leuvense Piknik Musik van start gaat, verbreekt het Leuvens stadsbestuur de belofte om het festival te ondersteunen met 6.000 euro subsidie”, laat N-VA Leuven optekenen. “Vreemd, maar het wordt nog vreemder wanneer schepen Verlinden volhoudt dat de stad het evenement ‘omarmt’ maar in alle talen zwijgt over de beloofde subsidie. N-VA ploos de begroting uit en vond een subsidiepost voor Piknik Musik en groen licht van de stadsdiensten. Toch blokkeert het schepencollege op 4 juli het beloofde geld zonder sluitende uitleg.”

“De organisatie vreest een mogelijk faillissement door slecht weer en de extra kosten die het maakte om op vraag van de stad een culinair luikt toe te voegen. Het is nooit netjes om beloftes te verbreken. We storten dan maar zelf een symbolische bijdrage aan de crowdfunding voor het evenement en hopen dat vele Leuvenaars ons zullen volgen.”

Vernieuwend evenement

Piknik Musik zag vijf jaar geleden het licht en kreeg subsidies van de jeugddienst, later van de dienst cultuur van de Stad Leuven. Het Leuvense stadsbestuur blijft bij haar stelling dat Piknik Musik ondertussen op eigen benen kan staan zonder subsidies. Of dat ook zo is, blijft een vraagteken want de inkomsten van Piknik Musik zijn (voorlopig) niet openbaar gemaakt. Het is ook niet geweten of de beslissing van de stad Leuven is gebaseerd op inzage in de cijfers van Piknik Musik. Openbaarheid zou wat dat betreft veel duidelijkheid bieden in de discussie die is ontstaan na het schrappen van de subsidie.

Het Leuvense stadsbestuur spreekt van een commercieel evenement, N-VA Leuven spreekt dat tegen. “Piknik Musik is geen puur commercieel evenement, iedereen mag zijn eigen drank en eten meebrengen. Je kan ook lekkers kopen bij de standjes van de lokale Leuvense horeca. De inkomsten van die standjes dienen o.a. om een buffer aan te leggen wanneer een editie in het water valt door slecht weer zoals in 2012 en 2013”, klinkt het.

Zeger Debyser en Lorin Parys van N-VA vragen zich ook af waarom de stad van gedacht is veranderd betreffende de subsidie. “Dit jaar vroeg de stad om een culinair luik toe te voegen. De extra kosten van o.a. de streetfood market op de Bruul zouden gedekt worden door een subsidie van 6.000 euro. Dat is althans wat de stad in april aan de organisatoren heeft bevestigd. Begin juli, drie weken voor de eerste editie, krijgen de organisatoren te horen dat de stad van gedacht is veranderd. Weg subsidies.  Als Leuven Actueel hier vorige vrijdag een column over pleegt, reageert schepen Verlinden. ‘Het lijkt [in de column] wel alsof de stad Piknik Musik niet wil steunen en dat is spijtig. We omarmen met veel trots het initiatief al van bij het prille begin.’ Het lijkt er nochtans inderdaad op dat de stad het initiatief niet langer wil steunen. Want wat schepen Verlinden niet vertelt is dat de stadsdiensten eind juni het licht op groen zetten én dat er een begrotingspost was voorzien voor het evenement (o.a. 2014002463 – creatieve projecten) bij cultuur, een bevoegdheid van partijgenoot schepen Denise Vandevoort. Waarom die plotse wending in het dossier? De wegen van het Leuvense stadsbestuur zijn ondoorgrondelijk. Zeker als je weet dat Piknick in het Park dan weer wel kan rekenen op een jaarlijkse subsidie van 6.000 euro tot 2019 (begrotingspost 2014000296).”

“N-VA Leuven zal de bevoegde Schepen Vandevoort (en blijkbaar ook Verlinden) ondervragen over de manier waarop zij beleid voeren. Het is trouwens niet de eerste keer dat de Stad haar kar keert en vrijwilligers voor de rekening laat opdraaien. In december pas liet de stad jeugdverenigingen weten dat ze vanaf januari niet langer konden rekenen op een vergoeding voor het ophalen van oud papier. Een flinke streep door de rekening van een heel aantal jeugdorganisaties.”

Crowdfunding

“Omdat de organisatoren van een waardevol evenement niet meteen geholpen zijn met een interpellatie van het bestuur, roept N-VA Leuven op om Piknik Musik te ondersteunen via crowdfunding. Dat kan via www.crofun.be waar de organisatoren een pagina voor Piknik Musik hebben aangemaakt. We zetten de oproep op onze website en we doen alvast een symbolische duit in het zakje. En we hopen dat vele Leuvenaars dat met ons zullen doen en uiteraard ook afzakken naar de Bruul op 27 juli en het provinciaal domein op 10 augustus”, besluiten Lorin Parys en Zeger Debyser van N-VA.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel