LEUVEN: Meer en betere gratis buggy’s in Leuven

Het eerste Leuvense buggypunt opende op 1 mei de deuren in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein. Na de testfase, ontwikkelen de stad en Buggybooker een nieuwe, verbeterde stadsbuggy en openen ze twee nieuwe buggypunten.

Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto, ook voor korte verplaatsingen. Ze doen dat omdat het niet eenvoudig is om een buggy mee te nemen met de fiets of het openbaar vervoer, terwijl ze die wel nodig hebben om hun baby, peuter of kleuter op een veilige en handige manier te voet te vervoeren in het centrum.

Als eerste Vlaamse centrumstad begon Leuven met het innovatief project ‘buggypunt’. Ouders met jonge kinderen kunnen er gratis een buggy lenen tijdens de openingsuren van de fietsenparking: zondag, maandag, dinsdag, woensdag van 8.00 tot 24.00 uur en donderdag, vrijdag, zaterdag van 8.00 tot 3.00 uur. Wie zeker wil zijn dat er een buggy voor hem/haar klaarstaat, kan er zelfs eentje reserveren op www.buggybooker.com.

“Het eerste buggypunt opende op 1 mei in de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein. Uitbater Apcoa zorgt voor het uitlenen en het onderhoud van de buggy’s. Buggybooker ontwerpt de buggy’s en ontfermt zich over de reservaties. De buggy’s werden tot op heden 250 keer uitgeleend. Bijna de helft van deze uitleningen gebeurde op zaterdag”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Evaluatie

De buggy’s en het uitleensysteem werden gedurende drie maanden getest. Wie een buggy ontleende, werd gevraagd om met een online evaluatieformulier opmerkingen en suggesties te geven. Een 50-tal gebruikers deden dat. “De gebruikers waardeerden het comfort en de veiligheid voor het kind. Ook het comfort en gebruiksgemak voor de ouders, grootouders en begeleiders werden positief gewaardeerd. Suggesties en opmerkingen hadden vooral betrekking op de handgreep, de zonne- en regenkap, ruimte voor boodschappen en het niet-verstelbare zitje. Die opmerkingen hebben geleid tot de ideale Leuvense stadsbuggy. De nieuwe Leuvense stadsbuggy wordt eind september gelanceerd. Vanaf de lancering van de nieuwe buggy’s, worden ook twee extra buggypunten geopend op twee gezinsvriendelijke stadslocaties: bibliotheek Tweebronnen en Museum M.”

Vanaf vandaag vind je ook een publieke verzorgingstafel in de fietsenparking. Daar kunnen ouders hun baby of peuter een nieuwe luier omdoen. “Zo speelt de stad in op een vraag die al een tijdje in het Leuvense leeft en werkt ze verder aan haar kind- en gezinsvriendelijke uitstraling”, besluit Bieke Verlinden.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel