LEUVEN: Leuven neemt deel aan wereldrecord luiers verschonen

Op zaterdag 26 april doen mama’s en papa’s van over de hele wereld minstens 8.302 baby’s en peuters een schone wasbare luier aan. Zo vestigen ze een nieuw wereldrecord ‘wasbare luiers verschonen’. Deze ‘Great Cloth Diaper Change’ wil aantonen dat wasbare luiers een goedkoop, gemakkelijk en milieuvriendelijk alternatief zijn voor de wegwerpluier. Acht locaties in België nemen deel en Leuven is er één van.

De Great Cloth Diaper Change (GCDC) werd drie jaar geleden voor het eerst georganiseerd door de Amerikaanse Real Diaper Association (RDA), een non-profit organisatie die het gebruik van wasbare luiers promoot. Wasbare luiers bieden heel wat voordelen in vergelijking met wegwerpluiers. Ze zijn goedkoper, net zo gemakkelijk in gebruik, beter voor de billetjes van de baby en ze zijn beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg (1.000 kg per kindje) en bevatten heel wat niet-hernieuwbare grondstoffen. Omwille van de positieve impact op het milieu subsidiëren veel Vlaamse gemeenten het gebruik van wasbare luiers.

Vorig jaar erkende Guinness World Records het record met 8.301 kindjes die wasbaar verluierd werden op 181 locaties over de hele wereld. 48 kindjes werden in Leuven verluierd.

Recordpoging 2014

De nieuwe editie van de Great Cloth Diaper Change vindt plaats op zaterdag 26 april om klokslag 11.00 uur. Acht Belgische gemeenten nemen deel: Antwerpen, Beerse, Brugge, Brussel, Gent, Hoegaarden, Kortrijk en Leuven.

In Leuven organiseert ‘Doekjes en Broekjes’ in samenwerking met de stad Leuven en met de steun van het Miniemeninstituut de recordpoging verluieren. Ze zoeken nog massa’s baby’s en peuters die het record willen helpen verbreken. Ouders die geen wasbare luiers hebben, kunnen een stoffen luier lenen.

Nieuw dit jaar is dat broertjes en zusjes hun pop mogen meebrengen en verluieren. Ze krijgen een poppenluiertje cadeau. Kindjes mogen maximaal 99 cm groot zijn en moeten verluierd worden door een meederjarige met een wasbare luier van een merk naar keuze.

De recordpoging vindt stipt om 11.00 uur plaats, maar iedereen wordt al om 10.30 uur verwacht. Schepen van Sociale Zaken Bieke Verlinden (sp.a) geeft het startschot. Het stadsbestuur biedt achteraf een drankje aan.

Deelnemers moeten inschrijven op info@doekjesenbroekjes.be.

Informatieavond

In de aanloop naar het wereldrecord, vindt een informatieavond over katoenen luiers plaats op dinsdag 22 april om 20.00 uur in buurtcentrum Sint-Maartensdal, Rijdende Artillerielaan 6, 3000 Leuven.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel