LEUVEN: Leuven Klimaatneutraal maakt camping van Vismarkt

Hoe zou Leuven er in 2030 kunnen uit zien? Op 30 en 31 augustus 2014 krijg je alvast een voorproefje tijdens het klimaatweekend. De vzw Leuven Klimaatneutraal 2030 tovert de Vismarkt om tot een autovrije, gezellige stadscamping waar Leuvenaars mee kunnen nadenken over een duurzaam stadsleven.

Reeds in 2011 werd het ambitieuze engagement aangegaan om van Leuven een klimaatneutrale stad te maken.  Samen de klimaatuitdaging aanpakken was vanaf dit prille begin het opzet. Een half jaar geleden werd de vzw Leuven Klimaatneutraal 2030 (kortweg LKN2030) opgericht door 60 gemotiveerde partners waaronder Stad Leuven, KU Leuven, De Lijn, Eandis, KBC, Ertzberg, STUK, Oxfam Wereldwinkels Leuven, Riso Vlaams-Brabant en een hele reeks andere organisaties, instellingen, overheden en … Leuvenaars. Intussen groeide het aantal leden reeds aan tot meer dan het dubbele.  Leuven Klimaatneutraal 2030 wil bruggen slaan, inspireren, faciliteren, monitoren en daarin élke Leuvenaar bereiken. En deze zomer doet de vzw dat door via een gloednieuw, inspirerend, stadsbreed evenement Leuvenaars samen te brengen rond het kampvuur van een stadscamping.

Vismarkt wordt Camping Zero Emissie

Op 30 en 31 augustus neemt Leuven Klimaatneutraal 2030 een aantal symbolische Leuvense plekken in, en dit in het mooie kader van de zesde editie van Leuven Autovrij. Op het programma staat een mooie primeur. De Vismarkt wordt immers voor de eerste keer omgetoverd tot een gezellige stadscamping.  Geen enkele Belgische stad deed dit Leuven voor. Deze centrale stedelijke plek staat symbool voor een meer autoluw en autovrij stadscentrum: de Vismarkt is immers één van de volgende plaatsen in Leuven die autovrij zal worden gemaakt.  Eind augustus wil Leuven Klimaatneutraal 2030 alvast een voorproefje geven van deze geplande metamorfose van de Vismarkt en mee van gedachten wisselen over de meerwaarde van een kwalitatieve, duurzame stedelijke publieke ruimte.

Elke Leuvenaar, ecobewust of niet,  kan er zaterdag samenkomen en kamperen op de kasseien, genieten van akoestische kampvuurconcerten en smullen van een heerlijke biohap.  Inschrijven kan via info@leuvenklimaatneutraal.be.  Meer informatie is steeds te vinden op www.leuvenklimaatneutraal.be.  Voor de organisatie kan de vzw LKN2030 rekenen op de ondersteuning van Thomas Van Ostaede, die eerder reeds een tiental edities van Piknik Musik op zijn naam schreef.

Organiseer je eigen buurtcamping

Vzw LKN2030 nodigt meteen ook elke Leuvenaar uit om datzelfde laatste weekend van de zomervakantie een plaatselijke versie van de stadscamping in zijn/haar straat of wijk te organiseren. Dit kan gaan om buurthuizen en -comités, speelstraten, jeugdbewegingen, biljartclubs, maar evengoed ook gewoon goede buren die hun laatste vakantieweekend samen onder de sterrenhemel willen doorbrengen.

Sla met je buurt je tenten op, maak een mini-camping met je buren in je tuin, spreek af op het plaatselijke scoutsterrein.  Iedereen richt zijn/haar eigen stads-/buurtcamping naar goeddunken in en zorgt voor eigen logistiek. Vzw LKN2030 ondersteunt graag met inhoudelijk materiaal om een verrijkend, inspirerend gesprek over Leuven Klimaatneutraal 2030 te begeleiden; met een ochtendlijke biohap als hartelijke attentie. 

Concrete info

Camping Zero Emissie   – Zaterdag 30/8, 18u tot en met zondag 31/8, 18u         

– Vismarkt (hoofdcamping) en initiatiefnemende wijken, verenigingen daarbuiten (satellieten)

– Inschrijven via info@leuvenklimaatneutraal.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel