Leuven krijgt als eerste Vlaamse centrumstad allochtone burgemeester

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven heeft een primeur beet na de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren 14 oktober. Ze wordt de eerste Vlaamse centrumstad met een allochtone burgemeester. Mohamed Ridouani (sp.a) is de opvolger van Louis Tobback, die met welverdiend pensioen gaat.

Eerst de resultaten. Sp.a blijft de grootste partij met 25,9 procent van de stemmen. Het gaat daarmee wel 5,5 procent achteruit ten opzichte van zes jaar geleden. De linkse partij wordt stevig op de hielen gezeten door N-VA, dat 22,2 procent van de stemmen binnen haalt en daarmee een mooie inhaalbeweging (+3,2 procent) maakt vergeleken met 2012. Ook de derde partij, Groen, gaat erop vooruit en haalt 19,7 procent van de stemmen binnen. Vierde in rij is CD&V, ook een zakker (-2,2 procent) maar toch nog goed voor 16,1 procent van de stemmen. Open Vld blijft omlaag vallen met nog 6,5 procent van de stemmen. Daarmee doet de liberale partij het niet veel beter dan PVDA (4,6 procent) en Vlaams Belang (3,6 procent). Open Vld krijgt nog twee verkozenen in de gemeenteraad (Rik Daems en Lien Degol, wat exit Luc Ponsaerts betekent), PVDA (Line De Witte) en Vlaams Belang (Hagen Goyvaerts) elk eentje.

Omdat sp.a en CD&V beide stemmen verloren, werd snel duidelijk dat ze het samen niet zouden redden om een meerderheid te vormen. En dus besloten ze Groen – als een van de winnaars van de verkiezingen – mee op de kar te trekken. Als grootste partij levert sp.a wel de burgemeester, maar dat de verdeling van de schepenzitjes er anders zal uitzien dan in de voorbije decennia, staat vast nu een derde partij haar opwachting maakt in de coalitie. En dat die meer in de pap te brokken zal hebben dan CD&V lijkt ook evident.

Die andere grote winnaar in Leuven, N-VA, mag dan wel tevreden zijn over haar uitslag – de partij blijft in stijgende lijn gaan – maar kon deze keer geen potten breken. Samen met CD&V en Open Vld kwamen ze nog enkele zetels tekort om effectief een meerderheid te kunnen vormen. Toch blijft de partij strijdvaardig. “Als tweede grootste partij van Leuven hebben we het ‘rood-groen-oranje’ voorakkoord helaas niet kunnen breken maar het historisch goede resultaat van N-VA in Leuven heeft ons enkel gesterkt in ons voornemen om de stad ten goede te veranderen. Onze tijd komt nog wel en we zullen vanuit de oppositie alles geven om onze kiezers te vertegenwoordigen in de Leuvense gemeenteraad”, zegt Katrien Houtmeyers, 2de op de N-VA lijst, die 2.194 voorkeurstemmen binnenhaalde en daarmee het populairste nieuwe gezicht in de Leuvense politiek is.

Terug naar de burgemeester. Afscheidnemend burgemeester Louis Tobback zegt vooral “trots” te zijn op Mo, zoals Mohamed Ridouani (39) kortweg wordt genoemd. Niet geheel onterecht. Ridouani haalde 10.059 voorkeurstemmen binnen. Een pak meer dan Tobback (2.395). En zelfs meer dan Tobback in 2012 (9.921), toen die nog volop burgemeester was. Een hele prestatie voor de zoon van een Marokkaans gastarbeidersgezin. Leuven wordt daarmee de allereerste Vlaamse centrumstad met een allochtone burgemeester.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans