Leuven koopt Molens Van Orshoven aan Vaartkom Creatieve sector aan verdere uitbouw toe

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het Leuvense stadsbestuur heeft een akkoord met projectontwikkelaar Ertzberg voor de aankoop van de beschermde Molens Van Orshoven aan de Vaartkom. Dat heeft schepen Mohamed Ridouani (SP.A) bekend gemaakt tijdens een persontmoeting, zo meldde Belga.

Leuven wil deze ruimtes ter beschikking stellen van bedrijfjes en starters uit de creatieve sector, artiesten en culturele organisaties. Op die manier moet verder aan de uitbouw van de Vaartkom als creatieve hotspot gewerkt worden.

De stad wil de Molens Van Orshoven verwerven om tegemoet te komen aan de grote vraag vanuit deze sector naar betaalbare fysieke ruimte. De Molens Van Orshoven zijn een uniek historisch gebouwencomplex uit het einde van de negentiende eeuw met een oppervlakte van 4.500 vierkante meter aan karaktervolle ruimtes. Daarin vonden voor de aankoop door Ertzberg al culturele organisaties onderdak. Daarnaast wil Leuven in partnerschap met Ertzberg ook op het gelijkvloers van de aanpalende immense silo’s tijdelijk ruimtes ter beschikking stellen, goed voor een duizendtal vierkante meter, in afwachting van de renovatie tot appartementen. Hier is er ruimte zowel voor repetities en voorstellingen, als werkplekken in verschillende formaten, expo’s, een café…

Het voorbije decennium is de Vaartkom geëvolueerd van een verlaten industriële site tot een plaats waar steeds meer creatieve ondernemers, culturele spelers en kunstenaars een plek vonden. Productiehuizen zoals De Chinezen (‘Iedereen Beroemd’), Hotel Hungaria (‘Dagelijkse kost’), Boondoggle (‘de Duivelsuitdagingen’)… vonden hier onderdak.

Enkele jaren terug opende ook het kunstenhuis OPEK de deuren, waar diverse culturele organisaties zoals fABULEUS, Mooss, Artforum… hun intrek namen. In deze omgeving werd ook de oude brouwerij De Hoorn gerenoveerd waar enkele creatieve bedrijfjes gehuisvest zijn. Deze renovatie ontving recent de Europese erfgoedprijs Europa Nostra. Verderop in Cas-co werden kunstenaarsateliers ingericht.

 

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer