Leuven Jazz lokt 7.000 fans

Kirsten Bosmans
11 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

7.121 bezoekers hebben genoten van de zevende editie van Leuven Jazz, goed voor elf dagen muziekoptredens. Hoogvliegers waren onder meer het pianoduo Iyer & Taborn, het Belgische Dans Dans, de acid-jazz van Incognito, gitarist Julian Lage en het meeslepende The Breath. De 40ste ‘B-Jazz International Contest’ werd gewonnen door het Brusselse septet Aishinka. Leuven Jazz staat ook volgend jaar op de jazzkalender en loopt dan van 19 tot en met 29 maart 2020.

Meesterschap en verscheidenheid

‘Leuven Jazz’ demonstreerde opnieuw de enorme verscheidenheid van de hedendaagse jazzscene: van de intense en imposante virtuositeit van pianisten Vijay Iyer en Craig Taborn tot het laidback meesterschap van gitarist Julian Lage, van de feestelijke acid-jazz van Incognito tot de adembenemende soul-jazz van The Breath of het ronduit indrukwekkende Dans Dans.

Belgische talenten

Het Leuvense jazzfestival blijft ook uitdrukkelijk kiezen voor Belgische jazz. Zo werd de 40ste verjaardag van Igloo Records gevierd met een unieke gelegenheidsband van pianist Eric Legnini en een optreden van het LG Jazz Collective.

De all-starband Placenta bracht hulde aan Marc Moulin en youngsters als gitarist Roeland Celis en bassist Cyrille Obermüller etaleerden hun talenten in vijf verschillende formaties. Gitarist Ruben Machtelinckx stelde zijn nieuw kwartet voor en zowel H A S T als Whocat lanceerden hun nieuwe cd.

Heel bijzonder was ook de terugkeer van Milkshake Banana, 40 jaar na hun overwinning in de allereerste ‘Jazz Hoeilaart’ van 1979.

B-Jazz International Contest

De ‘B-Jazz International Contest’, de opvolger van ‘Jazz Hoeilaart’, is al 40 jaar dé internationale referentiewedstrijd voor jonge ensembles. Na twee boeiende finaleavonden bekroonde de jury het septet Aishinka met de ‘Grote Prijs Albert Michiels’. Dit Brusselse zevental, met internationale samenstelling, onderscheidde zich onder meer door drie zangeressen en een repertoire gebaseerd op traditionele Bulgaarse gezangen.

Intieme jazz

Naar goede gewoonte serveerde het festival op de slotzondag gratis huiskamerconcerten, verspreid over heel de stad. De intieme setting van deze elf concerten maakt het voor velen een ongedwongen (her)ontdekking van het genre. Met onder meer het nieuwe trio van Nicolas Thys, het Piet Verbist Quartet, Nabou en Thomas Champagne Random House waren ook hier vooral straffe Belgische muzikanten te bewonderen.

Families houden van jazz

Ook families met jonge kinderen weten ‘Leuven Jazz’ duidelijk te smaken. Het jazzconcert ‘Glimp’ voor peuters, de Disney-klassieker ‘The Jungle Book’ en de ‘Thelonious’-productie van Zonzo Compagnie met livemuziek van De Beren Gieren speelden voor uitverkochte en enthousiaste zalen.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort vat het festival treffend samen: “Leuven Jazz vulde concertzalen, clubs, huiskamers, boten en filmzalen … de vibe was overal in de stad. Ik ben dan ook erg trots op de vele partners die er, onder aanvoering van cultuurcentrum 30CC, een groot feest van maakten. Samen met de vele jazzfans kijk ik dus nu al uit naar de achtste editie in 2020!”

 

Foto: Tom Herbots

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans