Leuven is duurste stad om huis te kopen

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Wie ergens in Vlaanderen een huis wil kopen, maar zich niet arm wil betalen, kan beter wegblijven uit Leuven. De Dijlestad blijkt namelijk de duurste huizen van Vlaanderen te hebben. Dat blijkt uit het rapport ‘Centrumsteden in evolutie, editie 2016’ van Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld).

De gebruikte cijfers hebben betrekking op het jaar 2014. Toen kostte een ‘gewoon woonhuis’ in Leuven gemiddeld 312.000 euro: het meest van alle 13 centrumsteden. Zelfs Antwerpen en Gent scoorden lager dan Leuven, nochtans ook geen ‘goedkope’ steden. In de drie centrumsteden stijgen de woningprijzen namelijk drie keer zo snel als de inkomens.

Sinds 2005 stegen de prijzen van woonhuizen en appartementen in alle centrumsteden gemiddeld met 56 procent, die van villa’s met 30 procent. Maar er waren ook onderlinge verschillen. De duurste villa vind je in Antwerpen (gemiddeld 492.000 euro), het duurste appartement in Brugge (gemiddeld 239.000 euro), het duurste gewone woonhuis dus in Leuven (312.000 euro). Voor het goedkoopste woonhuis moet je in Kortrijk zijn (gemiddeld 182.000 euro).

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans