LEUVEN: InterviewPieter Taccoen, programmator Wild In ’t Park Herent

De 7e editie van het Herentse festival Wild In ’t Park  lijkt af te stevenen op een topeditie. Voor het concert van Clouseau op de extra dag –WIP Apart gedoopt- zijn alle tickets al de deur uit maar op 9 en 10 mei kan u nog behoorlijk wild worden in het Wildemanspark. Op het muzikale menu onder meer Gorki, Les Truttes, CPeX en Zornik. Met zo’n affiche moet Wild In ’t Park niet onderdoen voor grote broer Marktrock in Leuven. “Volledig akkoord”, stelt programmator Pieter Taccoen.

Interview: Bart Mertens/Foto’s: Joël Hoylaerts

Laat ons maar meteen beginnen met het slechte nieuws: het concert van Clouseau op 11 mei is al uitverkocht…

Pieter Taccoen: “Dat klopt. Helaas voor de fans maar wel een opsteker voor ons natuurlijk. Eigenlijk waren we niet van plan om een 3e festivaldag te organiseren maar plots kregen we de kans om Clouseau naar Wild In ’t Park te halen. Een buitenkans die we niet lieten liggen natuurlijk. We besloten om Clouseau te programmeren op een derde aparte festivaldag, vandaar de naam WIP Apart. Die derde festivaldag zien we een beetje zoals onze eigen TW Classic. We richten ons met Clouseau op een ander publiek. Wild In ’t Park is overigens niet van plan om elk jaar een derde festivaldag te organiseren. De gelegenheid was er nu toevallig en we hebben niet geaarzeld. Een goede gok, zo bleek, want het concert was snel uitverkocht.”

Gelukkig zijn er nog wel tickets voor de concerten op 9 en 10 mei. Welke groepen mogen de festivalgangers dit jaar verwachten in het Wildemanspark?

“Op twee dagen tijd staan er 12 bands op het podium. We beginnen vrijdag met jong talent: Massa Nobu. Die groep werd geselecteerd via onze rockwedstrijd. Wild In ’t Park wil speelkansen geven aan jonge groepen. Na het jonge geweld spelen de Leuvense band Willow en Gorki. Die laatste groep viert dit jaar dat ze 25 jaar op de baan zijn en zullen dus ongetwijfeld hun grootste hits de revue laten passeren. Tot slot sluiten we vrijdagavond af met een echte feestgroep: Les Truttes. Die groep komt al voor de 4e keer. Wild In ’t Park is Les Truttes en omgekeerd. De muzikanten hebben me zelf al gezegd dat één van de concerten die ze hier speelden nog altijd in hun persoonlijke top vijf staat. Daar doe je het voor want je weet dat ook het publiek zich zal amuseren als de muzikanten met plezier komen optreden. En festivalgangers die na het concert van Les Truttes nog zin hebben in een feestje zijn naar goede gewoonte meer dan welkom in Den Ouden Tijd voor een afterparty.”

Zaterdag 10 mei worden de versterkers opnieuw opengedraaid en wel met CPeX en Zornik. Toch mooie namen, niet?

“Zeker wel. De affiche van Wild In ’t Park verbleekt absoluut niet bij die van de Leuvense broer Marktrock. CPeX zal alweer een bom worden op zaterdagavond. Eigenlijk is het half theater en zonder twijfel een publiekstrekker. Zornik was eveneens een buitenkans voor ons. Ze hadden tijd en zin om te komen spelen. We hebben dan ook niet getwijfeld. Afsluiten doen we met The Scadillacs, een skagroep die garant staat voor ambiance. Die gasten gaan zelfs een promofilm opnemen tijdens Wild In ’t Park.”

Er staan zaterdag ook enkele speciale acts op het programma. Herent All Stars bijvoorbeeld. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

“Eerlijk gezegd, ik weet het zelf niet goed. Herent All Stars koppelt professionele muzikanten aan verschillende zangers. De lokale caféheld bijvoorbeeld maar ook mensen met podiumervaring zoals Esther & Fatou die opgegroeid zijn in Herent. Ik dacht: we doen eens zot. Ik ben even benieuwd als het publiek. Ook leuk is The Fuckuleles. Dat is groep rond Andries Boone die bekende nummers in een jasje van ukelele hebben gestoken. Het is eens iets anders en Andries kennende zal het zeker de moeite zijn.”

Wild In ’t Park is ondertussen toe aan de 7e editie en is gestaag uitgegroeid tot een gevestigde waarde met 2.000 bezoekers per dag. Blijft het nog beheersbaar in het Wildemanspark?

“Zeven jaar geleden zijn we heel kleinschalig begonnen als een uitloper van Rootsrock, een festival voor mensen met een handicap dat in De Wildeman werd georganiseerd. Toegankelijkheid blijft overigens heel belangrijk voor ons. In zekere zin heeft Wild In ’t Park een voortrekkersrol gespeeld voor andere, grotere festivals wat dat betreft. Op zeven jaar tijd zijn we stilaan uitgegroeid tot een iets groter festival. We kregen een boost toen Bart Peeters kwam optreden op de tweede editie. Om je een idee te geven: ondertussen zitten we aan meer dan 130 vrijwilligers per dag die het festival met veel enthousiasme in goede banen leiden. Ik blijf het zien als een groot chirokamp maar de werkelijkheid is dat een professionele aanpak en een goede programmatie de sleutels zijn tot succes. Je moet wel, zeker als je op drie dagen tijd zo’n 6.000 bezoekers over de spreekwoordelijke vloer krijgt. Van uitbreiden of verhuizen is overigens totaal geen sprake. De regels worden trouwens elk jaar –terecht- strenger, zeker na de ramp van Pukkelpop enkele jaren geleden.  Dat kost natuurlijk geld, maar veiligheid is belangrijk.”

Hoe hou je anno 2014 financieel het hoofd boven water in de grote festivalvijver?

“Regel 1: hou je aan het budget. Heel wat kleinere festivals gaan over de kop omdat ze te hoog mikken. Het is geen geheim dat Wild In ’t Park nog geen cent heeft opgeleverd, maar we zijn wel break-even. Met een beetje geluk kunnen we dit jaar eens iets opzij zetten om dat geld dan opnieuw te investeren in de volgende editie. We krijgen ook financiële steun van de lokale handelaars in Herent, de zogenaamde Vrienden van Wild In ’t Park. We wilden hen actief bij het evenement betrekken en we hebben ondertussen toch al 25 vrienden. Voor amper 50 euro kunnen ze ons steunen. Daarvoor krijgen ze uiteraard een goede ontvangst en een gratis ticket.”

Zijn internationale groepen stilaan onhaalbaar geworden voor kleinere festivals?

“Niet per definitie, maar Wild In ’t Park houdt zich altijd aan een vooraf bepaald maximumbedrag. Vaak kosten internationale bands meer. Maar soms kan je toch een goede zaak doen. Dit jaar waren The Levellers lang in de running maar het kwam niet uit in hun agenda.  In het verleden hadden we bijvoorbeeld ook al Postman en The Scene op de affiche.”

Over The Scene gesproken…zanger T-Lau heeft niet zolang meer te leven en geeft nog drie concerten. Wild In ’t Park was wellicht één van de laatste optredens van The Scene in ons land.

“Dat zou wel eens kunnen. T-Lau kwam in het verleden ook al eens solo optreden in De Wildeman. Op een gegeven moment liet hij verstaan dat hij een slechte zomer voor de boeg had en we hebben daar meteen op ingespeeld. Het gevolg was dat The Scene een schitterend optreden kwam geven op Wild In ’t Park. Daar zijn we wel een beetje trots op eigenlijk. Straffe zanger, straffe band, mooie herinnering. Het Wildemanspark heeft overigens een straffe muzikale geschiedenis. De eerste kiemen van Rock Werchter werden er begin jaren ’70 gelegd op het Parkfestival. Herentenaar Herman Schueremans heeft hier mooie concerten georganiseerd. Zo stond Arno en Raymond van het Groenewoud op het podium. Enkele jaren later trok Herman echter naar Werchter. De rest is geschiedenis…”

Tot slot, Herent zal zich alweer aan een stunt mogen verwachten van de organisatie van Wild In ’t Park. Wat staat er dit jaar op het programma?

“Deze keer gaan we op verschillende locaties kleine en grote W’s verspreiden. Hoog, laag, zichtbaar, verstopt,…noem maar op. Op die W’s staan barcodes en die zijn goed voor een prijs. Een gratis drankje, een toegangsticket, zelfs een Wii hebben we in de aanbieding. Goed uitkijken is de boodschap, want in de nacht van 28 op 29 april gaan we op pad met onze W’s.”

Wild In ’t Park

9-10-11 mei

www.wildintpark.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel