LEUVEN: INTERVIEWJoël Hoylaerts, huisfotograaf Leuven Actueel

Onze huisfotograaf Joël Hoylaerts was negen dagen lang ‘dagelijkse kost’ in het Eén-programma Blokken. Aflevering na aflevering speelde hij zijn tegenstanders naar huis maar na negen deelnames was het sprookje voorbij. Het leverde Joël 8.000 euro prijzengeld en een hypermoderne televisie met bijhorend surround-system op. Lang niet slecht om deel te nemen aan het populaire spelletje dat vakkundig aan elkaar wordt gepraat door Ben Crabbé. “Allemaal te danken aan mijn stiefdochter Stephanie die me inschreef zonder dat ik het wist”, zegt Joël Hoylaerts.

Tekst: Bart Mertens/Foto’s: Leuven Actueel

Negen deelnames en acht overwinningen in Blokken…daar kan je al eens mee thuis komen…

Joël Hoylaerts: “Ik had nooit verwacht dat mijn Blokken-avontuur zo lang zou duren. Aanvankelijk was het mijn doel om minstens één aflevering te overleven en dat lukte zowaar. Daarna volgde een tweede, een derde,…om uiteindelijk tot negen deelnames te komen. Bij momenten was het wel spannend. Ik heb enkele keren geluk gehad, maar het lukte uiteindelijk toch om al die afleveringen te winnen. Het cliché over Blokken klopt overigens wel. Als je meespeelt van in je luie zetel is het veel gemakkelijker dan in de studio. Soms slaan de zenuwen toe, zeker in het begin. Soms bouw je dan rare constructies met de blokjes. Zo vroeg Ben me eens of ik Sint-Maartensdal aan het bouwen was…Anderzijds, soms kan het tactisch interessant zijn om torentjes te bouwen met de blokken zodat je tegenstander geen punten meer kan scoren.”

Je was amper twee afleveringen van het absolute record verwijderd. Toch jammer?

“Tja, uiteraard is dat jammer maar ik ben toch tevreden dat ik negen afleveringen kon deelnemen. In het begin ben je helemaal niet bezig met het record. Je wil één aflevering overleven en vervolgens wil je drie keer winnen zodat je de televisie met surround-system wint. Daarna werd het doel natuurlijk het record, zeker als je steeds dichter komt bij elf afleveringen. Maar al bij al ben ik enorm tevreden met negen deelnames en acht overwinningen. Dat brengt me in de top drie aller tijden van Blokken. Mooi toch niet? Tijdens één aflevering brak ik net niet het puntenrecord.”

Werd je herkend op straat na enkele deelnames?

“In het begin viel dat goed mee maar na enkele afleveringen begonnen de mensen me toch te herkennen. Na een week nam dat soms extreme vormen aan. Zo werd ik op de Leuvense vrijdagmarkt aangemoedigd door mensen ik nog nooit had gezien. Er sprong zelfs een dame van haar fiets toen ze me herkende om me geluk te wensen in het spel. Ook op Facebook kreeg ik veel berichten. Met je gezicht op televisie komen, heeft blijkbaar wel een impact.”

Dat kun je wel zeggen…je kreeg zelfs een bericht van een geïnteresseerde vrouwelijke fan…

“Ja, dat klopt. Die dame liet me weten dat ze me wel zag zitten. Best wel raar om zo’n bericht te krijgen van een vrouw die je niet kent. Ik ben er niet op ingegaan trouwens. En gelukkig kon mijn vrouw er nog mee lachen…”

Dankzij al die deelnames kon je ook vaak promotie maken voor Leuven. Kreeg je daar reacties op?

“Ja, vaak. In de eerste plaats maakte ik van de gelegenheid gebruik om een beetje reclame te maken voor Leuven Actueel maar ook voor Tienen Actueel en Aarschot Actueel. Logisch want ik ben fotograaf voor Leuven Actueel. Ook voor Leuven als stad kon ik een beetje promotie maken. Ben praat natuurlijk graag over Leuven want hij kent er veel mensen omdat hij lange tijd in de stad heeft gewoond. En natuurlijk heb ik ook vaak gesproken over OHL, mijn favoriete club. Helaas kon ik televisiekijkend Vlaanderen niet vertellen dat we op koers liggen om terug naar eerste klasse te promoveren. Gelukkig kon ik wel vertellen dat de Leuvense supporters Bjorn Ruytinx altijd in hun hart zullen blijven dragen. Bjorn heeft me na afloop van Blokken persoonlijk bedankt voor die meer dan eervolle vermelding.”

Het Blokken-avontuur is achter de rug. Op naar Valkuil bij de concurrerende zender?

“Nee toch niet. Bij Blokken kwam ik terecht omdat mijn stiefdochter Stephanie me twee jaar geleden had ingeschreven, zonder mijn medeweten overigens. Vorige zomer kreeg ik plots een e-mail met een uitnodiging voor de preselecties. Een verrassing natuurlijk. Ik nam deel en werd geselecteerd voor een deelname aan ‘Blokken’. Zoals gezegd, het was mijn doel om minstens één aflevering te overleven maar het liep zoals bekend net even anders. Na dat succes zei mijn stiefdochter dat ze me ook zou inschrijven voor Valkuil maar voorlopig is het even goed geweest.”

Weetjes over Joël Hoylaerts

-Joël is OHL-supporter in hart en nieren maar ook het Barcelona van Lionel Messi kan hem bekoren

-Joël studeerde in lang vervlogen tijden toerisme en recreatiemanagement

-Joël runde ooit een café in Leuven en werkte ook in de zogenaamde cleanroom bij Imec vooraleer hij aan de slag ging als fotograaf, onder meer voor Leuven Actueel. Meer info: www.fotografiejoel.be

-Joël is de zoon van Omer Hoylaerts die mee aan de wieg stond van stadsfestival Marktrock

-Joël is getrouwd met Hilde. Ze stapten in Las Vegas in het huwelijksbootje en vergokten naar eigen zeggen slechts 1 dollar in het casino. “Trouwen met Hilde was echter geen gok”, lacht Joël.


Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel