LEUVEN: In Beeldstadssopraan Noémie Schellens geeft oorkonde en Leuvens Fonske aan Bellarminokoor

Stadssopraan Noémie Schellens en schepen van cultuur Denise Vandevoort reikten vandaag een oorkonde en een Leuvens Fonske uit aan het Bellarminokoor van rusthuis Dijlehof. Zij bewerkten het Leuvense stadslied tot een hoogst originele wals.

Bij de start van haar stadssopraanschap in februari 2012 pakte stadssopraan Noémie Schellens uit met het stadslied ‘O Leuven’. Dichter Didi de Paris schreef de tekst en Martin Valcke nam de compositie voor zijn rekening. Bij de voorstelling van het stadslied lanceerde de stadssopraan tegelijkertijd een oproep om zelf met het lied aan de slag te gaan.

Die werd gehoord in rusthuis Dijlehof: componist Jan Coeck maakte op vraag van dirigente Agnes Diddens voor hun koor Bellarmino er een hoogst originele wals van. Vandaag kwam Noémie hen belonen. Samen met schepen van Cultuur Denise Vandevoort, reikte ze een oorkonde uit en schonk ze een Leuvens ‘Fonske’. Agnes Diddens, die de koorleden het lied aanleerde, is maar wat blij met deze ‘prijs’: “Het koor bestaat dit jaar 20 jaar. We zijn er destijds mee gestart omdat we wilden bewijzen dat oude mensen meer kunnen dan alleen maar taart eten en koffie drinken”, lacht ze. “We zetten graag onze schouders onder initiatieven die wonen in een rusthuis in een positief daglicht kunnen stellen. Vandaar dat we ook zo gretig ingingen op de oproep. Deze prijs is een mooie kers op de taart.”

Noémie: “Wij vonden het van onze kant superbelangrijk om hen hiervoor te belonen. Het is immers geen eenvoudig lied om te zingen en hier wordt écht gezongen. De veeleisendheid van Agnes tilt het koor op een hoger niveau. Je hoort het enthousiasme van de zangers, ook al is de gemiddelde leeftijd 85 jaar. De boodschap ‘blijven zingen houdt je jong’ willen wij met dit Fonske zeker mee onderstrepen.”

Schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a) had op haar beurt ook een kleine verrassing voor de stadssopraan zelf: Noémie mocht een oorkonde in ontvangst nemen voor haar twee jaar stadssopraanschap. “Zij heeft nu voor altijd de titel ‘de vrouw die haar stad leerde zingen’. En dat is hier vandaag andermaal bewezen.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel