Leuven haalt meer dan half miljoen euro binnen voor innovatie

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Leuven haalt meer dan een half miljoen euro aan Vlaamse subsidies binnen voor vier projecten rond innovatie en slimme toepassingen rond het zogenaamde Internet Of Things, waarbij allerlei toestellen met elkaar verbonden worden en zo beter werken. Eerder werd Leuven al door de Europese Commissie geselecteerd als één van de twaalf steden die kans maken op de titel European Capital of Innovation en de bijhorende prijs van één miljoen euro.

Een app waarmee je je vervoer beter kan regelen, met studenten samenwerken om vernieuwende oplossingen voor stadsproblemen te bedenken, slimmere en betere dienstverlening en zorg op afstand om langer thuis te kunnen blijven wonen… Het zijn enkele toepassingen van het zogenaamde ‘Internet of Things’, waar apparaten via internet met elkaar converseren om het leven beter en gemakkelijker te maken. “We zetten grote stappen om van Leuven een innovatieve stad te maken”, zegt schepen van Economie Mohamed Ridouani. “Met deze subsidie kunnen we verder gaan op dat elan. Al is een ‘slimme stad’ worden geen doel op zich, maar een middel om het leven van onze inwoners beter te maken.”

Mobiliteit als een dienst

Een eerste project waar het stadsbestuur rond werkt en dat Vlaamse subsidies krijgt is ‘Mobiliteit als een Dienst’ (MoDi). “Simpel gezegd kan je hiermee alle mogelijke manieren om je te verplaatsen in één app samenbrengen”, legt Ridouani uit. “Je treinabonnement, een deelfiets of -wagen uitlenen,  een parkeerticket kopen: het kan allemaal met één app. Zowel je route plannen als je vervoersmiddelen of tickets reserveren en betalen gebeurt binnen datzelfde systeem, in plaats van de verschillende apps of websites die je nu moet gebruiken. Want dat is vooral verwarrend en ingewikkeld voor veel mensen.”

“Samen met Genk, Deinze, Hasselt, Schoten, Brasschaat en Wevelgem gaan we nu onderzoeken hoe we dat als steden en gemeenten het best uitrollen. Bedrijven kunnen een dergelijk systeem al aanbieden aan hun werknemers, maar voor inwoners en bezoekers aan een stad bestaat er nog geen sluitend systeem”, aldus Ridouani.

Open data

Een tweede project zal onderzoeken hoe open data in de stadsadministratie geïntegreerd kunnen worden. “Samen met enkele andere centrumsteden gaan we een beleid uitwerken om onze medewerkers op te leiden en zo meer en betere open datasets te ontwikkelen, waar dan iedereen mee aan de slag kan om toepassingen uit te werken”, zegt Ridouani. “Dat gaat niet alleen om technische opleidingen om data te genereren, maar ook om het beheer en het gratis openstellen ervan.”

Samen met studenten

“Om de uitdagingen waar groeiende steden, zoals Leuven, mee te maken hebben, aan te pakken, moeten we al het talent dat onze stad rijk is benutten om oplossingen te vinden”, zegt Ridouani. “Met dit project willen we een structurele aanpak opzetten samen met de universiteit en hogescholen, om studenten te laten zoeken naar die oplossingen en zo het leven van alle inwoners in de stad beter te maken. Op termijn kunnen dan ook andere studentensteden die werkwijze overnemen.”

Slimme zorg om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen

De toenemende impact van technologie op gezondheidszorg brengt veel mogelijkheden met zich mee. Met dit project wil Leuven samen met Turnhout onderzoeken hoe die ingezet kunnen worden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, op een betaalbare manier. Er worden enkele proefwoningen gebouwd, die technologisch kunnen meegroeien met de noden en behoeftes van de inwoners.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans