LEUVEN: FairTradeGemeente Leuven smeerde 10.000 boterhammen

FairTradeGemeente Leuven slaagde erin om maar liefst 10.000 (!) streekboterhammen met fairtradechoco te smeren, te verpakken en uit te delen aan de stations van Leuven en Wijgmaal, en aan diverse aula’s. “Met deze actie vestigden we een record en brachten we de Week van de Fair Trade 2014 in Leuven goed op gang”, klinkt het.

Schepen Denise Vandevoort (sp.a), FairTradeAmbassadeur voor de stad Leuven: “De boterhammenactie vindt elk jaar plaats. Het is een succesvolle manier om op korte tijd veel mensen te laten proeven van een (h)eerlijk product en te laten kennismaken met het fairtradeverhaal.”

“Met 10.000 ontbijtpakketten legden we de lat voor onszelf nog hoger dan vorig jaar, toen smeerden we er 6.000. Wat we hiervoor nodig hadden? Ongeveer 400 kg streekbroden[1] en 80 kg fairtradechoco[2], maar ook – en vooral – tientallen vrijwilligers van onze organisaties die vanaf 5.00 uur vanochtend de handen uit de mouwen staken!”

“Doordat we in ons opzet geslaagd zijn, kregen tussen 07.00 uur en 09.00 uur 7.000 pendelaars aan de stations van Leuven en Wijgmaal een ontbijtpakket met daarin een lekkere streekboterham met fairtradechoco. De overige 3.000 pakketten deelden we uit aan aula’s, aan studenten van de KU Leuven en de KHLeuven.”

10.000 pendelaars en studenten laten proeven van eerlijke handel en hen informeren over het verhaal achter eerlijke handel, dat was het doel. Want proeven en aanzetten tot een eerlijke aankoop is belangrijk. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat bijna iedereen (93%) die Fair Trade koopt er tevreden tot heel tevreden over is. Uit dezelfde opiniepeiling, uitgevoerd in opdracht van de federale overheid, blijkt dat 66% van de Belgen zich onvoldoende geïnformeerd voelt over Fair Trade.

Wie FairTradeFan wil worden, kan zich registreren op de webpagina http://fairtradegemeenten.be/become-a-fan.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel