LEUVEN: ColumnDe stier van Leuven is niet meer (deel 2met cartoon)

Bjorn ‘El Toro’ Ruytinx verlaat OHL voor een avontuur aan het zeetje, bij het weireldploegsje van wilde weldoener Marc Coucke. Voor de supporters kwam die transfer als een donderslag bij heldere hemel, nota bene midden in de degradatiestrijd. Hun held, de gladiator van Den Dreef, gaat na tien jaar trouwe dienst en meer dan 75 doelpunten ergens anders voetballen…

Het trouwe supporterslegioen lanceerde meteen een petitie en heeft wellicht nog een protestactie in de mouw zitten. Mooi gebaar, maar met een petitie betaal je nu eenmaal geen voetballer. En over de zin en onzin van protestacties middenin een degradatiestrijd kan ook nog één en ander worden gezegd, maar goed. Conclusie van het verhaal? Het bestuur van OHL heeft gefaald. El Toro leverde in om bij OHL te blijven, groeide vervolgens opnieuw uit tot de belangrijkste speler van de club en gaf aan dat hij wou blijven. Het bestuur weigerde –of kon misschien niet?- tegemoet te komen aan de voorwaarden van Ruytinx. Niet leren uit je fouten…dat is het voorrecht van steenezels.  Hoe luidt het spreekwoord nu alweer? Juist ja, wat baten kaars en bril als den uil niet zien wil?

Overigens lijkt het er sterk op dat het OHL-bestuur de prijs zal betalen als de club geen potten breekt in Play Off III. De supporters zullen een degradatie naar tweede klasse niet pikken, zeker niet nadat de onderhandelingen met El Toro uitdraaiden op een fiasco. Eenvoudig gezegd: Ruytinx had aan het begin van het seizoen al een nieuw contract op zak moeten hebben, of toch minstens tijdens de winterstop. “Na mijn eerste zes goals dit seizoen heb ik het bestuur om duidelijkheid gevraagd. Als ze dan geen stap zetten voor een speler die op dat moment belangrijk is voor de ploeg dan weet je het wel”, aldus een ontgoochelde El Toro.

De supporters van OHL kunnen het hun held dan ook niet kwalijk nemen dat hij andere oorden opzoekt. En al zeker niet nadat El Toro liet optekenen dat hij er alles aan zal doen om OHL te behoeden van de degradatie, ondanks zijn toekomstplannen. Helaas kreeg de nummer 13 van OHL drie speeldagen -teruggebracht tot 1 speeldag- schorsing cadeau na een stevige ingreep in de wedstrijd van de waarheid tegen Bergen. Een stevige aderlating voor OHL dat nu zaterdag aan Play Off III begint in eigen huis tegen Bergen. Dat gezegd zijnde: Bjorn Ruytinx zal altijd als een populair gladiator het veld van Den Dreef betreden, ook als speler van een andere club. Dat is het voorrecht van een clubicoon. De heren van het bestuur in hun mooie kostuums ontberen dat voorrecht. En laat het nu net El Toro zijn die OHL naar de overwinning wil knallen in Play Off III. Clubliefde heet dat in proper Nederlands, al blijkt de liefde voor de euro soms net iets groter en dat is best te begrijpen in de laatste rechte lijn naar het voetballerspensioen. De wreedheid van ironie, toch? Dat gezegd zijnde resten er ons nog twee welgemeende woorden aan het adres van El Toro: merci en bedankt!

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel