LEUVEN: Column; Gratis busvervoer bestaat niet (meer)

Zorgt de Stella voor een nachtbus? Met die opmerkelijke vraag lanceerden Karin Brouwers, Chris Taes en Jelle Wouters hun verkiezingscampagne voor CD&V.

De kwestie is de volgende. De Lijn heeft de gemeentebesturen in de Leuvense regio laten weten dat het kosteloos nachtelijk busvervoer tijdens de weekends niet langer verzekerd kan worden. Ongehoord, zo meent het trio Brouwers-Taes-Wouters. De CD&V’ers deden meteen een publieke oproep aan AB InBev om haar steentje bij te dragen. “Indien er echt te weinig financiële middelen zijn om kosteloos busvervoer tijdens weekendnachten te organiseren, roepen we biergigant AB InBev op om een duit in het zakje te doen.  Als de grootste bierbrouwer ter wereld er mee voor zorgt dat hun klanten veilig thuis geraken dan lijkt ons dat een win-win-situatie.”

Als topman Carlos Brito dat hoort, verslikt hij zich drie keer in zijn pint. Je maakt bier, mensen worden daar zat van en dus zou het wenselijk zijn dat je financieel bijdraagt aan gratis nachtbussen…Opmerkelijke redenering, los van de goede intenties van Brouwers, Taes en Wouters. Alsof je bpost zou vragen om bossen aan te planten want mensen schrijven brieven op papier dat van bomen wordt gemaakt. “En wat als die nachtraven de hele avond Maes hebben gedronken?”, horen we Brito al denken.

Brouwers, Taes en Wouters zochten en vonden hun inspiratie overigens bij Brouwerij De Koninck die in 2012 in Antwerpen de volledige werkingskost van de nachtbuslijnen op zich nam. Uiterst nobel en marketing-gewijs misschien niet eens zo slecht bekeken, maar of AB InBev  staat te springen voor een gelijkaardig initiatief is nog maar de vraag. Zelfs OHL –voorlopig nog wekelijks op televisie te zien- kan niet rekenen op een stevige financiële injectie die naam waardig van de biergigant.

Dat gezegd zijnde hebben de CD&V’ers wel een punt dat nachtbussen niet afgeschaft mogen worden. Na al de inspanningen inzake verkeersveiligheid van de voorbije jaren zou het doodzonde zijn om ‘de nachtbus’ simpelweg af te voeren. Dat zal ook niet zo snel gebeuren want de meeste gemeentebesturen willen nog steeds hun steentje bijdragen. En zelfs de gebruikers van de nachtbussen staan lang niet weigerachtig tegenover een betalend nachtticket. Wellicht hebben ook zij begrepen dat gratis niet bestaat…dat gratis busvervoer een sprookje is dat werd verteld door een beroemde Hasseltse socialist die ondertussen van het politieke toneel is verdwenen.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel