LEUVEN: CHIEFS vs Herentals 1voorbeschouwing

De 20ste wedstrijd van dit seizoen wordt voor CHIEFS meteen ook de allermoeilijkste, want in de “Frozen Final” Bekerfinale 2013 nemen ze het op tegen het eerste team van Herentals, dat niet in de hoogste Belgische maar wel in de Nederlandse “Eredivisie” speelt. U zal zich wellicht de vraag stellen hoe teams uit verschillende (nationale) competities elkaar alsnog in een Belgische Bekerfinale kunnen treffen?

 

Ondanks deelname aan de Eredivisie mocht Herentals vanwege de NIJB (Nederlandse Ijshockeybond) niet aantreden in de Nederlandse Bekercompetitie. Onze noorderburen gaven de voorkeur aan een louter Nederlandse formule met Ere- en Eerstedivisieteams, minus Herentals. Vandaar de hybride situatie van anno 2013 waarbij onze nationale finale een duel wordt tussen twee teams uit een totaal verschillende context, en dus tussen twee totaal verschillende teams.

 En Herentals is uiteraard niet ongewapend naar de Nederlandse ijshockeyvelden getrokken: in hun ruime kern bevinden zich maar liefst een dozijn Belgische internationals (waaronder Leuvenaars op uitleenbasis goalie Steijlen en verdediger Paulus) plus een drietal zeer degelijke Canadese importspelers, allen van het kaliber “Olivier Bouchard”. Klassespelers dus, en die komen niet naar België om te studeren maar om ijshockey te spelen. Ondanks de nog sterker geworden Nederlandse teams wist Herentals ondertussen 1 wedstrijd op 3 te winnen, waarvan onlangs nog tegen Tilburg dat momenteel in 2de positie staat. 

 CHIEFS LEUVEN daarentegen overheerst de Belgische Elite League en dit met een zelden geziene mix van eigen, (piep)jong talent en ervaren spelers. Verschillende jongeren ontpopten zich tot efficiënte spelers, al doende leert men… ook al is men amper 17. De meer ervaren jongens hebben hun rol als begeleiders goed gespeeld en zullen dat ook verder blijven doen.

CHIEFS LEUVEN beschikt niet over professionele importspelers, laat staan over student geneeskunde Olivier Bouchard. Olivier is nog steeds niet teruggekeerd uit Montréal en het ziet er niet direct naar uit dat hij op korte termijn terug op de Belgische ijsvelden te zien zal zijn. Een bijzonder zware aderlating voor Leuven, zeker, en tevens een groot verlies voor het Belgische ijshockey. In deze wetenschap mag het voor iedereen duidelijk zijn dat CHIEFS aanstaande zaterdag in een stevige underdogpositie aan de face-off verschijnt. Voor Leuven wordt dit de vijfde Bekerfinale in de voorbije negen jaren.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel