LEUVEN: Bruno Tobback“Deuren openen in het onderwijs in plaats van ze te sluiten”

sp.a is het niet eens met de visie van Rik Torfs, rector van de KU Leuven, om een bindende toelatingsproef in te voeren voor leerlingen die kiezen voor een studie hoger onderwijs die niet aansluit bij hun traject. “Zo sluit je deuren in het onderwijs, in plaats van ze net te openen”, zegt voorzitter Bruno Tobback.

In het voorstel van Rik Torfs zouden onder meer leerlingen uit het beroepsonderwijs eerst een bindende toelatingsproef voorgeschoteld krijgen, vooraleer ze in het hoger onderwijs aan de bak kunnen.

sp.a-voorzitter Bruno Tobback vindt dat geen goed idee. “Onderwijs gaat om kansen geven en deuren openen, je horizonten verruimen. Dat doe je niet op deze manier. Met een bindende toelatingsproef sluit je net de deuren voor een heel aantal jongeren. Jongeren die zich willen heroriënteren, moeten we net aanmoedigen. Het is toch niet omdat je in het verleden een keuze hebt gemaakt, dat je er later geen andere kunt maken?“

“Bovendien werkt dit bijzonder stigmatiserend. Het zal veel jongeren – die dromen van een andere opleiding – weerhouden om hun kans te wagen. Onderwijs moet stimuleren, niet afschrikken.”

sp.a blijft wel voorstander van oriëntatieproeven. “Die moeten helpen om te weten waar je staat en wat je nog moet bijspijkeren om te slagen”, besluit Bruno Tobback.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel