Leuven brengt vijf eeuwen Arenberg tot leven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Een roemrijke adellijke familie. Dat waren de Arenbergs. Het Arenbergkasteel in Heverlee was één van hun kroondomeinen in de Lage Landen, maar hun invloed reikte tot diep in Europa en ver daarbuiten. Vijf eeuwen lang waren deze markante figuren niet weg te denken van het politieke, militaire, economische en culturele schouwtoneel. Die veelzijdigheid komt dit najaar tot leven. In de voetsporen van Arenberg pakt KU[N]ST Leuven tussen 20 oktober 2018 en 20 januari 2019 uit met het festival ‘Vijf eeuwen Arenberg – Blauw Bloed in Leuven en Europa’. Op het programma staan een spectaculair openingsweekend in het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, allerlei evenementen, een toptentoonstelling in M-Museum Leuven met internationale bruiklenen en een tot de verbeelding sprekende tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek.

Twee jaar na het succesvolle Utopia-programma in 2016 verwelkomt Leuven met het Arenberg Festival opnieuw een cultureel programma van formaat.

Verrassend programma met adellijke allures

De adel heeft de reputatie weinig toegankelijk te zijn. Het Arenberg Festival breekt met die traditie. Met een keur aan tentoonstellingen en evenementen geeft het festival een unieke inkijk in het leven van de familie Arenberg over een periode van maar liefst vijf eeuwen. Zichtbaar en onzichtbaar drukte deze familie haar stempel op Leuven, België en Europa. Wie Arenberg zegt, zegt veelzijdigheid. Getuigen daarvan zijn de imposante kunstcollecties, het uitgebreide patrimonium met het Arenbergkasteel in Heverlee als één van hun kroondomeinen in de Lage Landen en de bijzondere aandacht voor natuurbeheer met het Heverleebos en Meerdaalwoud. Het festivalprogramma belicht de rijke geschiedenis van de Arenbergs in al haar facetten: hun bijzondere interesse voor kunst, cultuur, wetenschap en natuurbeheer, maar evenzeer hun politieke en economische impact en hun Europese kosmopolitische levensstijl.

Het feestelijke startschot wordt gegeven tijdens het weekend van 20 en 21 oktober 2018 in het Kasteelpark Arenberg in Heverlee, een van de vroegere residenties van de familie en vandaag de riante wetenschapscampus van de KU Leuven. Een uitgebreid evenementenprogramma toont drie maanden lang de grote invloed van de Arenbergs op de stad en de regio. Dé trekpleisters van het Arenberg Festival worden ongetwijfeld de twee tentoonstellingen die het adellijke leven en de Arenbergs uitgebreid belichten.

Twee tentoonstellingen op een steenworp van elkaar

Hoogtepunt van het Arenberg Festival is de internationale bruikleententoonstelling ‘De Arenbergs’ in M-Museum Leuven, geflankeerd door de tentoonstelling ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek.

In M-Museum Leuven worden de verschillende facetten van de Arenbergfamilie belicht: het wel en wee van een hooggeplaatste familie, hun politieke en militaire lotgevallen, hun economische impact, hun kosmopolitische levensstijl en hun bijzondere interesse voor kunst en cultuur. De kunstcollectie van de Arenbergs raakte in de loop van de 20ste eeuw verspreid. De tentoonstelling in M brengt een select aantal stukken uit binnen- en buitenland voor het eerst samen. Topstukken van o.a. Rubens, Veronese, Dürer en Jordaens worden afgewisseld met prachtige kostuums en het allerfijnste textiel. Daarnaast krijgt het publiek ook allerhande preciosa, egodocumenten en archiefstukken te zien zoals een nooit eerder getoonde handgeschreven partituur van Vivaldi.

De tentoonstelling ‘Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee van Croÿ naar Arenberg’ in de Universiteitsbibliotheek vertelt de uitzonderlijke geschiedenis van het indrukwekkende Arenbergkasteel in Heverlee, zijn interieur en bewoners aan de hand van prachtige tekeningen, prenten, waardevolle boeken en manuscripten. Immersieve technologie dompelt de bezoeker letterlijk onder in de bouwgeschiedenis van het kasteel.

Praktische informatie

Naast losse tickets is er een Arenberg-combiticket voor zowel de tentoonstellingen in M als in de Universiteitsbibliotheek. Beide tentoonstellingen lopen van 26 oktober 2018 tot en met 20 januari 2019. Meer informatie over tickets, rondleidingen en het (voorlopige) programma is te vinden op www.arenbergleuven.be.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans