Leuven Bad: komt het er of komt het er niet?

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Nu de verkiezingen achter de rug zijn, kijkt iedereen uit naar de zomer. Terwijl de verkozen politici hun dagen zullen vullen met onderhandelingen denkt u wellicht aan leukere dingen. Een duik in het zwembad bijvoorbeeld. Blijft de vraag: mogen we dromen van Leuven Bad aan de Vaartkom of eindigt het voorstel van burgemeester Ridouani (sp.a) zoals de legendarische overkapping van de Muntstraat?

Laat me eens een bekentenis doen…Na een slepende verkiezingsperiode verlang ik naar een warme rustgevende zomer. Tijdens de obligate lenteschoonmaak kwam ik mijn zwembroek tegen en die heb ik meteen klaargelegd op een ereplaats, proper opgeplooid volgens de regels van de kunst. De gedachte aan een verfrissende duik in het water stemt me zowaar vrolijk. Bovendien is zwemmen volgens de dokter van dienst goed voor de kathedraal van een lichaam waarmee de natuur mij heeft gezegend. Dat van die kathedraal is uiteraard schromelijk overdreven maar een goed idee is ook al veel waard. Dat heb ik de voorbije maanden geleerd van de politici. Blijft de vraag: waar ga ik mijn uitgebouwde kapel in het water gooien? Nieuwpoort leek een goede optie maar het is uiteindelijk Portugal geworden. Het leven kan verrassend uit de hoek komen, nietwaar.

Dat gezegd zijnde vraag ik me af of ik in de zomer van 2020 in Leuven Bad zal kunnen duiken. Niet elke bewoner van de Vaartkom staat te springen voor dat project van burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) maar persoonlijk vind ik dat elk zot idee een bestaansreden mag hebben. Blijft de vraag: komt Leuven Bad er of komt het er niet? Eén ding is zeker: het blijft voorlopig muisstil over de ‘zwemkom’ in de Vaart. Een blik op de nieuwe bestuursnota leert me alvast dat ‘Leuven Bad’ slechts één keer voorkomt in de ‘intenties’ van de nieuwe meerderheid. Meer concreet lezen we op pagina 48 de volgende mededeling: “Bij de heraanleg van de Vaartoevers, met de integratie van Leuven Bad zoeken we naar een waardevolle invulling zodat het een heel jaar door een aangename verblijfsplaats kan zijn. De buurtbewoners worden hierbij betrokken.” Het zou kunnen dat de nieuwe coalitie Leuven Bad ziet als een beslissing uit de vorige legislatuur en dan is het enkel wachten op de meerjarenplanning die ons dit najaar zou moeten bereiken. Over geld gesproken… Leuven Bad zou ongeveer 5 miljoen euro kosten, inclusief omgevingsaanleg. Moet kunnen in een rijke stad als Leuven. Alleen…er staan nogal veel mooie maar dure projecten in de bestuursnota. Voor enkele van die projecten rekent het stadsbestuur op geld van Vlaanderen om de rekening te laten kloppen maar of die miljoenen er komen, is nog een groot vraagteken. Leuven en Vlaanderen hebben wat dat betreft geen akkoord. Het lijkt een beetje op een Ferrari bestellen en pas na de levering gaan praten met de bank over de financiering. De kans dat je eens in die Ferrari kan zitten, is groot maar de kans dat je die Ferrari ooit uit de garage rijdt, is eerder klein. Dat gezegd zijnde: als we nu al eens zouden beginnen met die 5 miljoen euro voor Leuven Bad te investeren in pakweg kinderarmoede? In dat geval ga ik in de zomer van 2020 met veel plezier elders zwemmen.

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans