LEUVEN: Assisen LeuvenBeschuldigde Chris Meert was zwaar onder invloed van drugs

Het hof van assisen van Vlaams-Brabant buigt zich sinds gisteren over de gewelddadige dood van de 61-jarige Yvonne Ombelets. De vrouw werd in haar appartement in Sint-Maartensdal in Leuven om het leven gebracht door Chris Meert, de kameraad van haar zoon. Uit de debatten in het Leuvense gerechtsgebouw is al gebleken dat Meert de vrouw na een ruzie probeerde te wurgen, maar haar vervolgens sloeg met verschillende voorwerpen. “Haar lippen werden blauw. Ze noemde me nog smeerlap. Maar ik wou ze niet dood”, aldus beschuldigde Meert.

Wat heeft de 38-jarige Chris Meert bezield om de moeder van zijn vriend Christian brutaal om het leven te brengen? Het is een vraag die heel wat mensen zich stellen, niet in het minst de nabestaanden van slachtoffer Yvonne Ombelets. De 61-jarige vrouw stierf een gewelddadige dood in haar appartement in het Leuvense Sint-Maartensdal na een ruzie met Chris Meert. Ook voorzitter Hartoch ging op zoek naar de ware toedracht van de dramatische feiten. Hij legde de beschuldigde grondig op de rooster in het Leuvense gerechtshof waar sinds donderdag het assisenproces van Chris Meert van start is gegaan.

“50 % dood”

“Ze was 50 % dood”, liet de beschuldigde optekenen. Met andere woorden: Yvonne Ombelets was volgens de beschuldigde nog niet dood toen hij haar appartement verliet. Pittig detail: Chris Meert verliet het appartement van het slachtoffer op de vierde verdieping en ging vervolgens doodleuk afscheid nemen van zijn vriend Christian die op de eerste verdieping van het gebouw woonde. Over de gewelddadige ruzie met de moeder van Christian repte Meert met geen woord. Daarna ging het richting Hasselt waar hij nieuwe kleding kocht en zijn bebloede kleren dumpte in het kanaal. Even later ging Chris Meert stevig op café tot het ochtendgloren. Toen de zon op kwam, was hij zo dronken dat de politie hem oppakte wegens openbare dronkenschap. Al snel ontdekten de agenten dat Chris Meert werd gezocht door het gerecht voor zijn betrokkenheid bij de gruwelijke feiten die het leven aan Yvonne Ombelets hadden gekost in wat ze zelf omschreef als ‘de gruwelblok’.

“Zwart voor mijn ogen”

Aanvankelijk ontkende Meert zijn betrokkenheid nog maar enkele versies later bleek pas hoe brutaal de man tewerk ging tijdens de uit de hand gelopen ruzie. Het relaas van die escalatie van geweld herhaalde Meert tegenover voorzitter Hartoch in het Leuvense gerechtsgebouw. “Ik voelde dat ze kwaad op me was, want ik zou haar zoon op het slechte pad brengen”, aldus de beschuldigde. “Ze had ons betrapt toen we samen heroïne rookten. Yvonne greep me bij mijn keel. Ze sloeg me. Toen werd het zwart voor mijn ogen. Ik duwde haar op de grond en ze kwam met haar hoofd tegen de rand van het bed terecht. Veel bloed. Omdat ze dreigde de politie te bellen, bond ik een kabel rond haar nek en probeerde ik haar te wurgen.”

VDAB

Veel geweld voor een relatief banale ruzie, maar Chris Meert sloeg niet zomaar in paniek. Hij verbleef al in de gevangenis voor eerdere, minder ernstige feiten maar had verlof gekregen om een opleiding te volgen bij de VDAB in Haasrode. Die opleiding leek niet bepaald een succes te worden, maar nog meer problemen kon Chris Meert missen als kiespijn. Mogelijk escaleerde het geweld daarom nog meer toen Yvonne de politie wou bellen.

“Ik wou ontsnappen. Ik wilde haar buiten bewustzijn krijgen zodat ze de politie niet kon bellen. Ik heb haar keel vervolgens dichtgeknepen met mijn handen maar ze kroop op het bed. Dan heb ik haar geslagen met een radio en ook nog met een staaf. Ze noemde me smeerlap, of rotzak. Haar stem was hees en haar lippen werden blauw. Ik wou ze niet dood.”

Grote plas bloed

Toch kwam alle hulp te laat voor Yvonne en aan medische hulp dacht Meert blijkbaar niet. Hij ging goeiedag zeggen aan zoon Christian en vertrok naar Hasselt. Het was uiteindelijk haar zoon Christian die de hulpdiensten optrommelde nadat hij zijn moeder in een grote plas bloed vond. Bizar genoeg zweeg zoon Christian in alle talen over Chris Meert. Nochtans wist hij dat Meert even daarvoor bij zijn moeder was geweest om een verstopt jointje te gaan zoeken. De reden voor zijn aanvankelijke stilzwijgen was dat Christian geen contact mocht hebben met Meert. Toch kwam de naam van Chris Meert al snel bovendrijven nadat Christian werd gearresteerd, met de arrestatie van Meert in Hasselt tot gevolg, nota bene in dronken toestand. 

Cocaïne

De beschuldigde was volgens kenners overigens een wandelende tijdbom op de dag van de feiten. Hij had vijf pillen Tranxene genomen, aangevuld met valium. Verder had hij enkele joints gerookt, een lijn cocaïne gesnoven en enkele pintjes gedronken. En dat allemaal tijdens zijn verlof om een opleiding bij de VDAB te volgen. Achteraf bekeken had hij die opleiding beter gaan volgen in plaats van zich vol te proppen met allerlei verdovende middelen. Dan had Yvonne Ombelets vandaag nog geleefd.

Volgende week maandag gaat het assisenproces van Chris Meert verder in het Leuvense gerechtsgebouw. Onder meer moraliteitsgetuigen –vrienden, kennissen, enz…- komen nog aan bod zodat de volksjury zich een volledig beeld kunnen vormen van de beschuldigde en het slachtoffer. Dat Chris Meert schuldig is, staat vast maar de vraag is of er verzachtende omstandigheden zijn geweest die bewuste dag. Het is aan de jury om daarover te oordelen. Normaal gesproken kent Meert volgende week woensdag zijn toekomst. Bij de VDAB in Haasrode zal die de eerste jaren zeker niet liggen…

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel