LEUVEN: Amateurama presenteert 2e editie

Na een veelbelovende eerste editie van Amateurama, een op en top Leuvens festival, kon een tweede editie niet uitblijven. Aan de start staan maar liefst 34 verenigingen die met veel enthousiasme laten zien wat zij in hun mars hebben.

Amateurama presenteert een veelvoud aan genres: theater, beeldende kunst, goochelkunst, muziek, fotografie … er is voor elk wat wils. Festivalpeter Roel Vanderstukken: “Ik ben zelf nog steeds heel actief in het verenigingsleven en was dus erg blij dat ik gevraagd werd als peter van Amateurama. Een project dat laat zien dat ‘amateur zijn’ eigenlijk definitie is van passioneel bezig zijn met kunst, kan ik alleen maar toejuichen. Ik heb dan ook niet lang moeten naden- ken om ‘ja’ te zeggen.”

Initiatiefnemer stad Leuven is natuurlijk maar wat blij met zoveel enthousiasme. Schepen van Cultuur Denise Vandevoort: “Leuven zet al veel langer hard in op het verenigingsleven. We voorzien steun in vele vormen: subsidies, logistieke steun en artistiek of communicatief advies, wij zijn er voor onze verenigingen. Het is die niet aflatende investering dat er ook voor zorgt dat Leuven nog steeds als een van de enige steden het verenigingsleven ziet groeien. Een initiatief als Amateurama onderstreept die weelde. Ze zijn met veel, vertegenwoordigen een breed spectrum aan kunstdisciplines en ze zijn kwalitatief goed bezig. De passie voor hun hobby spreekt uit het aanbod. Een festivalpeter zoals Roel, die het idee van de gepassioneerde amateurkunstenaar zo spontaan mee uitdraagt, vinden we dan ook super.”

Ook de voorzitter van de amateurkunstenverenigingen, Oktaaf Duerinckx, deelt die mening. Oktaaf stond mee aan de wieg van Amateurama en is ook dit jaar van de partij. Hij steunt het festival niet alleen vanuit zijn voorzittersfunctie, maar ook als regisseur bij de voorstelling In Leuvense Velden. Oktaaf is trots op het programma. “Amateurama 2014 zit goed in elkaar. We hebben een mooi aantal deelnemers die samen verschillende genres voor hun rekening nemen. En wat bijzonder is: ze weten elkaar ook te vinden. In het programma zijn er heel wat activiteiten die door meer dan één vereniging gedragen worden. En ook in het overige aanbod zie je dat elke deelnemer op zoek gaat naar een uniek aanbod.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel