Leuven alweer een ‘Leives’ straatnaambordje rijker

Ann Peeters
1 maand geleden
door Ann Peeters

In vele Leuvense straten hangt, naast het klassieke straatnaambord ook een bord met de straatnaam in het dialect. Het stadsbestuur gaat met dit initiatief in op een vraag van de ‘Academie van het Leuvens dialect’ oftewel de ‘Akademie van ’t Leives’. “Op die manier wordt het Leuvens dialect levend gehouden”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. Vrijdag werd op de Martelarenlaan ‘den Belvie’ onthuld.

Twee jaar geleden al werden er op 50 plaatsen Leuvense straatnaamborden geplaatst en enkele weken geleden kregen ook de Naamsestraat, het Martelarenplein, de Bondgenotenlaan, de Grote markt en de Brusselsestraat een eigen exemplaar. Nu prijkt er dus ook op de Martelarenlaan een Leuvens naambord, al was er eerst wat onduidelijkheid over de juiste benaming. “De laatste maanden ontstond er een discussie over de Leuvense benaming van de Martelarenlaan”, aldus Dirk Vansina. “Moest het nu Belvue zijn of Belvie?”

Marc Juchtmans, ondervoorzitter van de Academie van het Leuvens dialect, verduidelijkt dat volgens de algemene regel in het lexicon Franse woorden, die in het Leuvens dialect hetzelfde klinken, geen Leuvense schrijfwijze krijgen. Maar de uitzondering bevestigt de regel en daarmee verandert Belle Vue in het Leuvens in Belvie. “Uit onze rondvraag blijkt dat er trouwens meer Leuvenaars Belvie zeggen, of beter zelfs den Belvie. En zeg nu zelf, den Belvie staat toch mooier op een Leuvens straatnaambord”, lacht Marc Juchtmans.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters