Leerlingen zoeken naar hun toekomst op doe-beurs

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De provincie Vlaams-Brabant organiseert van 6 tot en met 8 februari een doe-beurs in de Brabanthal in Leuven. Zo’n 5.000 Vlaams-Brabantse leerlingen van 10 tot 14 jaar uit 104 scholen kunnen kiezen uit meer dan 85 workshops om verschillende beroepen te ontdekken en zo hun toekomst voor te bereiden.

Wat houdt een job als matroos, ondernemer, verpleegkundige, wetenschapper, tuinaannemer of kok juist in? Op deze en nog meer vragen over jobs krijgen leerlingen van Vlaams-Brabantse scholen een antwoord tijdens de Vlaams-Brabantse doe-beurs. “Proeven van een job is ook voor jonge kinderen belangrijk voor het maken van een juiste studiekeuze”, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs. “Jongeren moeten zelf kunnen doen, ontdekken en ervaren. Ze worden tijdens de beurs ook geprikkeld om nieuwe mogelijkheden te verkennen.”

De workshops voor de leerlingen worden gegeven door mensen uit de beroepssectoren en secundaire scholen. Op die manier krijgen jongeren een kijk op wat een beroep en/of studierichting  echt inhoudt. Met het educatief pakket wordt de doe-beurs meer dan een leuke uitstap. Leerlingen kunnen met dit pakket hun talenten ontdekken, krijgen te horen wat ze met hun talenten kunnen doen en waar ze terecht kunnen tijdens hun keuzeproces.

De doe-beurs is ook open op woensdagnamiddag. (Groot)ouders kunnen dan samen met hun kinderen gratis de doe-beurs bezoeken en zo samen uitproberen welke leuke beroepen er bestaan. Ze kunnen stempels verzamelen bij de verschillende workshops  en op die manier kans maken op een mooie prijs.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans