Lang leve de Grote Karrewiet Verkiezingsshow

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Zondag 26 mei komt stilaan erg dichtbij. Met gespannen zenuwen kijken de politici uit naar het einde van een verkiezingscampagne die nooit echt op toeren kwam. Kabbelend van het ene thema in het andere…Grote vraag blijft of de traditionele partijen overeind blijven in het centrum want de flanken lijken klaar om te scoren.

In alle eerlijkheid: het was een teleurstellende campagne. Zoals een kabbelend beekje kwam het ene thema na het andere om vervolgens weer te verdwijnen. Klimaat bijvoorbeeld. Alomtegenwoordig enkele maanden geleden maar vlak voor de finish verworden tot een discussie over extra belastingen. Conclusie: Anuna De Wever en Kyra Gantois hebben te vroeg gepiekt. Zo win je geen klassiekers. Migratie dan maar? Dat thema stond eind vorig jaar al op de agenda naar aanleiding van het zogenaamde Marrakesh-pact. Daarna deemsterde het weg in de politieke coulissen. Door de wantoestanden aan het Noordstation in Brussel is er nu terug een opstoot van politieke energie over migratie maar het grote thema lijkt het niet meer te worden. Justitie? Dat staat wel met stip bovenaan de agenda. De brutale moord op Julie Van Espen maakt pijnlijk duidelijk dat er nog veel werk op de plank ligt voor justitie. Hoewel het thema brandend actueel is, lijkt het alsof geen enkel politicus echt een antwoord kan geven. Die trend zie je wel vaker in de moderne politiek. Veel woorden maar weinig echte oplossingen of nieuwe ideeën. Veel gekibbel ook, om niet te zeggen vooral gekibbel. In die zin blijft het maar de vraag of de traditionele partijen zich staande weten te houden op 26 mei. Net zo goed komen we door de holheid van de moderne politiek terecht in een Nederlands scenario. Daar vermorzelden de flanken het centrum.

Het valt ook op dat zo ongeveer elk toppoliticus zich profileert als toekomstig premier of minister-president. Niets mis met ambitie. De toppers in blablabla-land zijn trouwens tot veel bereid om in de gunst van de kiezer te komen. Hebt u bijvoorbeeld de Grote Karrewiet Verkiezingsshow op Ketnet gezien? Almaci, De Wever, Rutten, Beke, Crombez en Van Grieken mochten opdraven om de jongsten onder ons warm te maken voor hun politieke wonderoplossingen. Prachtig initiatief maar of slijm maken en een hilarisch/genant dansje doen nu bijdraagt tot de inhoudelijke kwestie is een andere zaak. De politici weten uiteraard dat mama en papa mee kijken met hun kroost en lieten zich daarom verleiden tot nooit eerder geziene taferelen om sympathiek over te komen. Beetje doorzichtig maar anderzijds ook een verademing tegenover debatten die naam onwaardig zoals bijvoorbeeld het debat over migratie bij ‘Iedereen Kiest’. Gekibbel in het kwadraat en op het einde weet je niets. Ach, geef me dan maar de Grote Karrewiet Verkiezingsshow. Daar toonden de politici zich tenminste als verantwoordelijke volwassenen die elkaar lieten uitspreken. Het is godbetert ver gekomen als we een show op een kinderzender nodig hebben om een politicus een volzin te horen uitspreken…Dat gezegd zijnde wens ik alle politici veel succes op 26 mei.

Bart Mertens

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans