Kunstwerk verbindt stadspark met privétuintjes

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Wat als je het stadspark van Leuven verbindt met de privétuinen in de Vlamingenstraat? Ervaar je dit dan als publieke of private ruimte? Die vragen onderzoekt de Belgische kunstenaar Adrien Tirtiaux (°1980) in het Sint-Donatuspark voor het kunstenparcours Tracing the Future. Momenteel is hij er bezig met de opbouw van zijn sculptuur ‘Boven de Muur’. Wat nu een stapel van meer dan 500 meter hout is, zal in de komende weken omgevormd worden tot een constructie waarop de bezoeker kan lopen tussen park en stadstuin.

Sinds enkele maanden werkt Adrien Tirtiaux samen met de eigenaars van de tuintjes tussen het stadspark en de Vlamingenstraat, van brainstormen over het ontwerp tot de effectieve realisatie van de constructie. Zo kunnen bewoners een specifiek bouwwerk vragen, zoals een terras, trap of afdak, zelf voorstellen doen maar ook suggesties geven bij de voorontwerpen van Tirtiaux. Nu is de kunstenaar volop bezig met de opbouw van zijn houten sculptuur en is de koer van de conciërgewoning aan de ingang van de Tiensestraat tijdelijk zijn werkatelier.

Dankzij dit kunstwerk kan je straks wandelen van het stadspark naar één van de tuintjes van de Vlamingenstraat. Of net niet. Sommige delen zijn namelijk speciaal voor bewoners gemaakt en niet publiek toegankelijk, zoals een verhoogd terras of een trap om verbouwingswerken te versnellen. Tirtiaux’ sculptuur ‘Boven de Muur’ doorbreekt zo de grens van het publieke en het private, en daagt het publiek uit stil te staan bij de vraag tot hoeverre zij bereid zijn hun eigendom openbaar te maken voor het algemene goed. Neigen we zo meer naar een utopische samenleving, waar bezit gelijk verdeeld wordt en iedereen de ultieme vrijheid kent, of heeft het net een averechts effect?

Schepen van cultuur, Denise Vandevoort: “De sculptuur maakt deel uit van het stadsfestival 500 jaar Utopia. Ik kijk alvast uit naar het eindresultaat. Vanaf 30 september tot 20 november 2016 kan je de sculptuur in het stadspark bewonderen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans