Kunst aan de binnenwanden van ecoduct Konijnenpijp

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Kunstenaar Dzia beschilderde in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving de binnenwanden van het ecoduct Konijnenpijp in Oud-Heverlee. Die nieuwe natuurbrug over de N25 aan de noordzijde van het Meerdaalwoud is momenteel in opbouw.

De kunstenaar kreeg als opdracht:

  • te tonen welke specifieke functie deze brug heeft, namelijk dieren veilig over een weg helpen;
  • te tonen welke diersoorten er te gast zijn of in de nabije toekomst kunnen verwacht worden;
  • te voorkomen dat de brug ontsierd zou worden door illegale graffiti, en dit door zelf een kleurrijk, vrolijk kunstwerk op de brugwanden aan te brengen.

Dzia (www.dzia.be) heeft een heel eigen stijl om bouwwerken op te vrolijken met diersoorten, vaak soorten die in de buurt van het bouwwerk voorkomen.

Ecoduct Konijnenpijp

Bij het ecoduct Konijnenpijp kunnen uiteraard de konijnen niet ontbreken. Konijnenpijp verwijst naar het gelijknamige, aangrenzende bosreservaat van het Meerdaalwoud.

De schilderingen tonen dieren die meteen gebruik zullen maken van het ecoduct zoals marters, eekhoorns en loopkevers, maar ook dieren die recent in de buurt gespot zijn zoals de das en de raaf. Tot slot staan er ook dieren op zoals de lynx, waarvan we hopen ze binnenkort ook te kunnen verwelkomen als gevolg van goed werkende ontsnipperende maatregelen zoals ecoducten.

De Vlaamse overheid wil graag een gemeenschappelijke herkenbaarheid geven aan de ecoducten in Vlaanderen. Daarom werd dezelfde kunstenaar onder de arm genomen die het ecoduct Groenendaal in het Zoniënwoud beschilderde.

Nu kunstenaar Dzia klaar is met het beschilderen van de brugwanden van het nieuwe ecoduct Konijnenpijp, zal hij binnenkort in Bierbeek ook in opdracht van het Departement Omgeving de binnenwanden van het ecoduct De Warande uit 2004, met dieren beschilderen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans