Kunnen we Sinterklaas in ere houden? Oprechte dank!

Kirsten Bosmans
4 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Tot op heden bleven we dit jaar gespaard van al te veel discussies over Zwarte Piet, Roetpiet en alle andere varianten. Een goede zaak want er is al polarisatie genoeg anno 2019. Helaas kwam niemand minder dan Sinterklaas zelf wel onder vuur te liggen. Filosoof Maarten Boudry opende de debatten door de stellen dat de leugen die we onze kinderen vertellen over de goedhartige man moreel bedenkelijk is…

Wetenschapsfilosoof Maarten Boudry (UGent) verraste zopas vriend en vijand met een opiniestuk in de krant De Morgen. De bekende filosoof legde een eerder onverwachte kwestie op de tafel: is het moreel wel oké om onze kinderen voor te liegen dat Sinterklaas echt bestaat? Volgens Boudry springen we nogal lichtzinnig om met het beliegen en bedriegen van kinderen. “Kinderen worden jaar op jaar bedrogen en voorgelogen door zowat iedereen die ze vertrouwen. Hun lichtgelovigheid wordt schaamteloos uitgebuit, hun kritische vragen worden met smoesjes afgewimpeld met valse ‘bewijzen’ zoals half aangevreten wortels en verdwenen suikerklontjes. Kosten noch moeite worden gespaard om de jaarlijkse intocht te ensceneren, om het allemaal levensecht te doen lijken.”

Nu kennen we Boudry als een verstandig man die vaker dan geregeld en terecht morele kwesties op de agenda zet maar deze keer stel ik me toch vragen bij zijn betoog. In de pure moraliteit heeft de filosoof uiteraard een punt: je mag niet liegen en al zeker niet tegen je eigen kinderen. Anderzijds, moeten we onschuldige kinderen vanuit die gedachte een leuk feest afnemen? Boudry stelt dat we Sinterklaas ook kunnen vieren zonder er een complot van te maken. “Ik wil graag de discussie voeren. Collectief bedrog is niet de enige manier om zo’n feest te vieren. Ik kan me best een Sinterklaasfeest voorstellen waarbij ook de kinderen weten dat het een toneeltje is dat wordt opgevoerd… Nee, nee, hij is echt, zeggen we. En kinderen geloven dat want hun ouders zouden toch niet liegen? Wanneer ze dat toch blijken te doen, kan dat tot een vertrouwensbreuk leiden.”

Eerlijk gezegd, ik ken niemand die een trauma heeft overgehouden aan de ontdekking dat Sinterklaas niet echt bestaat, laat staan dat er op dat moment een vertrouwensbreuk is ontstaan met zijn of haar ouders. Ach, laat kinderen toch kinderen zijn met alle magische momenten die erbij horen en dat leugentje om bestwil vergeven ze hun ouders wel. Als we Boudry zouden volgen in deze kwestie dan kunnen we meteen ook de Tandenfee, de Paashaas, de Kerstman en nog enkele andere figuren met pensioen sturen. Nee, bedankt. Laat het ons houden op het feit dat er voor een belezen man als Maarten Boudry andere en wellicht belangrijkere morele en filosofische kwesties zijn om standpunten over in te nemen. Wist u overigens dat historische Sinterklaas – de Heilige Nicolaas van Myra dus – geen lange baard had? Nee, de goedhartige man had volgens forensisch pathologische specialisten een korte ronde baard zoals dat in de mode was in de vierde eeuw. Ze noemen dat ook wel een ‘filosofenbaard’. Kan geen toeval zijn, toch?

Bart Mertens

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans