KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op KU Leuven blogt liet rector Luc Sels zopas weten dat de KU Leuven de samenwerking met de Israëlische politie zal stopzetten. In april 2018 loopt het onderzoeksproject Law-Train af. Als het Israëlische Ministry of Public Security (en de Israëlische politie) aan een vervolgproject op Law-Train deelneemt, zal de KU Leuven niet in dat vervolgproject stappen.

Rector Sels: “De deelname van het Israëlische Ministry of Public Security stelt inderdaad een ethisch probleem gelet op de rol die deze sterke arm van de Israëlische regering speelt in het afdwingen van een onrechtmatige bezetting van de Palestijnse gebieden en de ermee verbonden onderdrukking die de Palestijnse bevolking ondergaat. Daarnaast stel ik voor dat de KU Leuven zich zou engageren om een mensenrechtencharter te ontwikkelen dat in de toekomst een betere houvast kan bieden bij de deelname aan onderzoeksprojecten.”

LAP, de Leuvense Actiegroep Palestina, is verheugd met deze beslissing van de KU Leuven. “Wat ons nog meer verheugt, is dat ons protest tegen de samenwerking met de Israëlische politie ertoe geleid heeft dat de KU Leuven werk zal maken van een mensenrechtencharter.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans