KU Leuven investeert in nieuw testcentrum

Ann Peeters
4 maanden geleden
door Ann Peeters

In Leuven is dinsdag TRANSfarm gelanceerd. In dit nieuwe testcentrum voor bio-economie gaan onderzoekers van de KU Leuven op zoek naar duurzame toepassingen voor restproducten uit de landbouw om tot een circulaire keten te komen. De bouw start in juni en komt op de site van het voormalige Zoötechnisch Centrum in Lovenjoel.

De Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven lanceerde een nieuwe groepsdienst voor onderzoekers van verschillende faculteiten en departementen. TRANSfarm is de opvolger van het Zoötechnisch Centrum in Lovenjoel.

“Naast onderzoek naar landbouwdieren ligt de focus steeds vaker op andere items in de bio-economie. Die verandering wordt nu verankerd in de nieuwe naam en werking. TRANSfarm is een antwoord op de nood naar interdisciplinaire samenwerking”, zegt Gerard Govers, vicerector van de Groep Wetenschap & Technologie. “Het is tijd om werk te maken van een CO2-neutrale, circulaire economie.”

Duurzaamheid en een circulaire aanpak verbinden de projecten. “We proberen de koolstofkringloop zo lang mogelijk te maken door nieuwe toepassingen om grond- en reststoffen te verwerken voor de productie van biomassa”, stelt Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. “Zo willen we onder meer kwaliteitsvolle voeding zo goedkoop mogelijk produceren met een minimale impact.”

In de testboerderij loopt voorts een biomedisch onderzoek rond vaccinatietechnologieën. In een ander project worden reststoffen van de productie van biomassa geraffineerd en opnieuw verwerkt. Van kippenvoer tot nieuwe bouwstoffen voor plastics. De landbouwoppervlakte rond het centrum wordt gebruikt voor experimenten met Belgische soja.

De oude stallen op de site van het voormalig Zoötechnisch Centrum  worden vanaf 20 mei 2019 vervangen en er komt een nieuwe onderzoekshal voor pilootschaal onderzoek op biomassa en recycling. Het hoofdgebouw zal in een volgende fase aangepakt worden. De bouw van de nieuwe hal start na het bouwverlof en zal 2 jaar duren. “We bouwen gefaseerd, waardoor de activiteiten en de bewoning op de site gewoon doorlopen”, besluit TRANSfarm-directeur Wouter Merckx.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters