KU Leuven breidt Leercentrum Agora uit: toekomstgericht onderwijs in historisch kader

24 oktober 2019 | 20u22 | Gepost door redactie
KU Leuven breidt Leercentrum Agora uit: toekomstgericht onderwijs in historisch kader
Vandaag opende de KU Leuven de gerenoveerde rechtervleugel van Leercentrum Agora in Leuven. De vleugel kreeg een volledige make-over, met als één van de blikvangers het auditorium op het gelijkvloers. Dat is genoemd naar Emma Vorlat, de eerste vrouwelijke vicerector aan de universiteit. Daarnaast is er ook een technologisch ondersteunde collaboratieve leerruimte, een volledig gerestaureerde historische Couvreurzaal en een gloednieuwe achterbouw.
Het bericht KU Leuven breidt Leercentrum Agora uit: toekomstgericht onderwijs in historisch kader verscheen eerst op Leuven Actueel.

Leercentrum Agora, in de E. Van Evenstraat, op de site van de Campus Sociale Wetenschappen, huist in een beschermd monument, dat dateert uit de eerste helft van het interbellum. Generaties lang werden er apothekers opgeleid. Het gebouw, opgetrokken in eclectische stijl, kreeg in 2013, na een grondige renovatie, een nieuw leven als modern leercentrum. Nu werd ook de rechtervleugel, die bekend staat als ‘Blok E’, onder handen genomen.

Bij de restauratie en renovatie ging respect voor het verleden hand in hand met het aanpassen van de vleugel aan de hedendaagse eisen inzake duurzaamheid en toegankelijkheid, vertelt projectleider Nathalie Kok van de Technische Diensten. “Bijvoorbeeld in het auditorium op de begane grond. Het houten meubel vooraan werd verplaatst om ruimte te maken voor een inkomsas, zodat je niet langer letterlijk met de deur in huis valt. Een paar stoeltjes werden verwijderd zodat er ruimte is voor rolstoelgebruikers.”

De stoeltjes dateren uit de jaren dertig maar de zittingen kregen een extra plankje en aan de onderkant van de schrijftafeltjes werden stopcontacten geïnstalleerd. Alumni en andere sympathisanten hadden trouwens de kans om via de erfgoedcampgane ‘Steun Agora’ van het Universiteitsfonds een zitje te ‘kopen’ bij wijze van steun aan het renovatieproject. “Het volledige auditorium is ‘uitverkocht’, in totaal werd ruim 30 000 euro opgehaald,” zegt Jesse Stroobants, die als groepsbeheerder Humane Wetenschappen het project mee in goede banen leidde.

De ruimte werd met veel aandacht voor detail gerenoveerd: “Zelfs de radiatoren hangen op exact dezelfde plaats als vroeger.” Blikvanger is een portret door Sam Dillemans van Emma Vorlat (1929-2017),  de eerste vrouwelijke vicerector van de universiteit, naar wie het auditorium vernoemd wordt.

Potten en vijzels

De eerste verdieping is bereikbaar via een nieuwe aanbouw, en omvat een ‘collaboratieve leerruimte’. “Hier is alle mogelijke technologie voorhanden om de projecten ‘future oriented education’ en ‘going digital’ uit het Strategisch Plan KU Leuven mee in praktijk te brengen,” zegt vicerector Groep Humane Wetenschappen Bart Raymaekers. Opmerkelijk detail: alle toiletten zijn genderneutraal. De historische Couvreurzaal op de bovenverdieping ten slotte werd in haar oude glorie hersteld. De waardevolle collectie met onder meer oude weegschalen, gewichten, potten en vijzels die verzamelaar Albert Couvreur bijeenbracht, wordt er in de gerestaureerde vitrinekasten tentoongesteld. “Deze zaal zal voornamelijk gebruikt worden voor recepties. Maar net als in de collaboratieve leerruimte kan ook van hieruit contact worden gelegd met het auditorium. Zo wordt de capaciteit van de zaal in één klap meer dan verdubbeld.”

Bij het project ging bijzonder veel aandacht naar duurzaamheid, vertelt Nathalie Kok. Zo werd op de nieuwe trappenhal een groendak aangebracht – het opgevangen hemelwater wordt gebruikt voor spoeling van de toiletten. “De wastafels van het sanitair werden voorzien van zelfsluitend kraanwerk waardoor minder stadwater wordt verbruikt. De hygiënische ventilatie wordt per lokaal afgestemd op de reële noden van de gebruikers, door middel van continue meting van de CO2-concentratie in de lucht die naar buiten wordt gezogen. De in deze ‘extractielucht’ aanwezige warmte en vocht worden maximaal gerecupereerd door een zogenaamd warmtewiel. Ook werkt een groot aantal van de lichtarmaturen op bewegingsdetectie.”

Ook al is dit een realisatie van de Groep Humane Wetenschappen, de hele universiteit zal gebruik kunnen maken van de vernieuwde rechtervleugel, zegt Jesse Stroobants: “Maar het is natuurlijk wel de bedoeling om voorrang te geven aan activiteiten die de mogelijkheden van het gebouw ten volle benutten. Denk bijvoorbeeld aan doctoraatsverdedigingen. Die kunnen in het auditorium plaatsvinden, waarbij buitenlandse juryleden eventueel via videoconferencing kunnen meevolgen. De jury kan zich vervolgens op de eerste verdieping terugtrekken om te beraadslagen. En in de Couvreurzaal kan tot slot de receptie worden gehouden.”

Foto’s: KU Leuven – Rob Stevens

Het bericht KU Leuven breidt Leercentrum Agora uit: toekomstgericht onderwijs in historisch kader verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over