Kritiek op heropening markten

23 mei 2020 | 16u36 | Gepost door redactie
Kritiek op heropening markten
Deze week zijn alle markten op Leuvens grondgebied opnieuw opgestart na de coronacrisis. Een positieve evolutie, al is niet iedereen tevreden met de voorwaarden die daaraan gekoppeld zijn. “Er is geen enkel rationeel argument om enkel voedingskramen toe te laten”, vindt Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA).
Het bericht Kritiek op heropening markten verscheen eerst op Leuven Actueel.

De markten vinden weer plaats in Leuven, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo mogen er maximaal 50 kramen op één markt staan en is het aanbod beperkt tot voedingskramen. Afgelopen maandag ging de markt van Wijgmaal van start, woensdag volgde Kessel-Lo, vrijdag Leuven, en morgen sluit Heverlee het rijtje af.

Dat de markten mochten heropenen, juichte iedereen toe. Maar dat ze enkel voeding mogen verkopen, daar kwam behoorlijk wat reactie op van de andere marktkramers. Ook Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers (N-VA) vindt de  voorwaarden veel te strikt. “De charme van een markt is net de diversiteit van het aanbod. Het zijn de afgelopen weken al verschrikkelijk moeilijke tijden geweest voor de marktkramers. Zonder voorafgaandelijk overleg is dit een zoveelste kaakslag voor de marktkramergemeenschap. Bovendien is er geen enkel rationeel argument om enkel voeding toe te laten en laat deze voorwaarde het merendeel van de marktkramers in de kou staan. Andere alternatieven, zoals een beurtrol, zouden veel correcter zijn geweest. In een stad waar het stadsbestuur altijd maar spreekt over ‘verbinden’ en ‘inspraak’ is dit het zoveelste bewijs dat er geen tegenspraak geduld wordt.”

Het bericht Kritiek op heropening markten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over