Kringwinkels zamelen dekens in voor daklozen

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De Kringwinkels ViTeS, actief in Leuven, Brussel en de rand van Brussel, starten een inzamelactie van dekens voor daklozen. Kringwinkel ViTeS is gegroeid uit initiatieven voor thuislozen.

“Binnen ons project werken verschillende mensen die op straat geleefd hebben. We weten uit hun verhalen hoe hard het leven op straat is,” zegt Ingrid De Roo, communicatieverantwoordelijke van De Kringwinkels ViTeS. “Als wij de daklozen een beetje kunnen helpen door dekens te schenken, dan doen we dat, zo simpel is het,” klinkt het bij De Kringwinkel. Er zijn heel veel dekens nodig. Door de weersomstandigheden gaat een deken vaak niet langer mee dan één nacht. ViTeS opende dit jaar zijn eerste Kringwinkel in Brussel. “Uiteraard kenden we de thuislozenproblematiek in het Brusselse maar toch zijn we nog geschrokken van de omvang en de concrete problemen waarmee hulporganisaties worstelen.” “Meer en meer (jonge) vrouwen zijn dakloos. Het typische beeld van de oude dakloze man met een fles in de hand klopt allang niet meer” zegt men bij ViTeS. Wij doen aan eerstelijnshulp en zamelen dekens in maar daarnaast kunnen OCMW’s en hulporganisaties beroep op ons doen voor  structurele opvang. “We starten nu met de inzameling zodanig dat we klaar staan als de grote koude begint,” stelt Ingrid.

De Kringwinkels zamelen in en verdelen de dekens onder daklozenorganisaties en OCMW’s. “De eerste nieuwe samenwerking van dit jaar is al lopende. Samu Social kende heel wat bestuursproblemen en de mensen op straat deelden in de klappen. Kringwinkel ViTeS bood aan om structureel dekens in te zamelen om de tekorten, ontstaan door de crisis bij Samu Social, te ondervangen. “Het gaat niet op dat de daklozen slachtoffer worden van problemen binnen een beleid.”

Kringwinkel ViTeS doet een warme oproep om dekens in te zamelen. Ze komen de dekens gratis ophalen of je kan ze zelf binnenbrengen in één van de winkelpunten. Heb je dekens? Bel 0800 2 0080 of surf naar www.dekringwinkel.be/spit.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans