Kookhuys Mafrans sluit voorgoed de deuren

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Na meer dan 100 jaar sluit Kookhuys Mafrans de deuren. Leuven verliest daarmee de zoveelste gevestigde waarde op enkele jaren tijd. Vital Mafrans stopt niet omdat de zaak niet meer draait maar kijkt naar eigen zeggen aan tegen een gevecht waarin je als lokale handelaar niet meer met gelijke wapens kan strijden. “De bezoekers keren de stad de rug toe en opboksen tegen de ‘e-tailers’ is alsmaar moeilijker”, klinkt het.

Leuven is de shoppingstad bij uitstek in onze regio maar ondanks die status sloten heel wat gevestigde waarden de voorbije jaren de deuren. Aan het lijstje lokale handelaars die er de brui aangeven, moeten we helaas ook Kookhuys Mafrans toevoegen. De zaak sluit na meer dan 100 jaar de deuren en houdt de komende maanden een uitverkoop. Zonder twijfel een verlies voor Leuven want Kookhuys Mafrans stond sinds 1915 voor vakmanschap in het kwadraat. “Drie generaties lang evolueerden we mee met de tijd maar het bleef altijd een kwaliteitsvolle speciaalzaak waar de klant centraal bleef staan. Sinds 2010 gingen Mafrans en Het Kookhuys door het leven als ‘Kookhuys Mafrans’ in de Diestsestraat. Dat project werd in 2011 in Chicago zelfs bekroond met de prestigieuze ‘Global Innovation Award’. Het is niet gebruikelijk dat een goed draaiende zaak de deuren sluit maar er nog meer jaren bovenop doen was er teveel aan in deze zeer snel veranderende tijden”, vertelt Vital Mafrans.

Lees: de vier broers Philippe, Vital, Louis en Ferdinand zijn toe aan welverdiende rust en zien de toenemende concurrentie met de e-commerce niet meer zitten. “Als lokale handelaar vecht je niet meer met gelijke wapens”, aldus de zaakvoerders. “In een sector met hoge vaste kosten is het moeilijk om als retailer op te boksen tegen de ‘e-tailers’ die 24 op 24 uur bereikbaar zijn. We stellen ook vast dat de klant gemakkelijker de stad de rug toekeert. De bezoekersaantallen liegen er niet om. Met enige weemoed trekken we een streep onder ons lange en mooie verhaal.

”De sluiting van een monument zoals Kookhuys Mafrans lokt uiteraard reacties uit in politieke kringen. Schepen van Handel Els Van Hoof (CD&V) betreurt de sluiting van de zaak die in juni 2015 nog op het stadhuis werd ontvangen naar aanleiding van hun 100-jarig bestaan. Bij de oppositie komt de sluiting binnen als het zoveelste alarmsignaal voor de Leuvense middenstand. “Als vaste waarden zoals Mafrans stoppen met handel in de binnenstad dan loopt er iets serieus fout”, zeggen Katrien Houtmeyers en Lorin Parys van N-VA. “Dit komt hard aan na alle sluitingen op de Bond van de afgelopen maanden. Het is stilaan vijf na twaalf. N-VA Leuven heeft constructieve voorstellen om Leuven een bruisende stad te laten blijven. Aanpassingen aan het circulatieplan bijvoorbeeld maar ook het invoeren van het eerste uur gratis ondergronds parkeren.”

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters