Komende zondag Dag van de Landbouw

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Komende zondag, 16 september, organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 45 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

De Dag van de Landbouw is al 36 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.

“We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.”

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Dit jaar is het de 36ste editie. Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

Een overzicht van de deelnemende bedrijven uit Oost-Brabant:

# Jan en Patrick Van der Velpen – Fruitteelt en hoeveverkoop – Opvelpsestraat 45 Bierbeek – van 13 tot 18 uur – http://vandervelpen.eu

Van 13 tot 18 uur zijn er doorlopend rondleidingen, met aansluitend toelichting over de onderzoeksprojecten (Bodemkundige Dienst, Innovatiesteunpunt, KU Leuven). Er zijn ook muzikale intermezzo’s, proeverijen, eet- en drankstand en animatie.

# Paul en Lydie Saelens-Wuyts en Wouter Hoeve Ten Halve – Akkerbouw (aardappelen), vleesvee en hoeveslagerij – Karrestraat 12 Herent – van 10 tot 18 uur – www.tenhalve.be

Er zijn begeleide rondleidingen door de stallen, de verpakkingsloods van de aardappelen en in de hoeveslagerij. Je kan er genieten van een hapje van de eigen hoeve en een drankje. Voor de kinderen is er een springkasteel, een grimeerstand en een stroberg.

# Familie Arnauts – Melkerhei – Melkvee, verwerking en hoeveverkoop – Heidestraat 163 Linter – van 10 tot 17 uur – www.melkerhei.be

Kom zeker proeven van onze verse zuivelproducten. Geniet van een leerrijke rondleiding op ons bedrijf. Er is ook randanimatie voor jong en oud, met onder meer Groene kring Hageland die een ‘escape farm’ op poten zet.

# Paul en An Vleminckx-Lefever en Laurens – Chardonnay Meerdael – Wijnbouw – Monarkenweg 50 Oud-Heverlee – van 13 tot 18 uur – www.chardonnaymeerdael.be

Je maakt op dit mooie domein kennis met de wijnbouw en wat er allemaal bij komt kijken. Daarnaast staan ook de Vlaams-Brabantse streekproducten in de kijker. Je kan de Chardonnay Meerdael proeven en kopen, net als enkele andere streekproducten. Er zijn rondleidingen, waarbij je meer te weten komt over het proces van planten en bottelen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans