KoKoDo Kansui Dojo bestaat 20 jaar en viert feest

Ann Peeters
11 maanden geleden
door Ann Peeters

KoKoDo Kansui Dojo in Lubbeek vierde op zaterdag 23 maart groot feest. De club bestaat immers 20 jaar en dat mocht gevierd worden. Een 250-tal mensen kwamen meevieren in zaal Santro in Binkom.

KoKoDo Jujutsu is een krijgskunst, die gericht is op zelfverdediging. De feestelijke avond ging van start met de uitreiking van twee nieuwe dan-graden: Laura Michaux behaalde het diploma van Shodan en Patrick Vanderveren Nidan. Daarna volgden verschillende demonstraties van de leden van jong tot jonger, van beginner tot gevorderden alsook filmpjes van de club door de jaren heen werden getoond. Ook de Koenso Dojo, een bevriende Goju Ryu karateclub, kwam een presentatie geven. Kaiden Shihan Ivan Michaux en tevens Sensei van de club sloot de reeks af met een vertoning van topniveau. Als afsluiter van de avond volgde een groot dansfeest tot in de vroege uurtjes.  De viering was dankzij de inzet van alle clubleden en sympathisanten een enorm succes.

De club startte in maart 1999 onder leiding van Sensei Ivan Michaux en Sensei Denis Vandenbroeck onder de naam Hakkoryu Jujutsu Lubbeek en groeide al snel uit tot een succesvolle club met zowel volwassenen als jeugd. Zelfverdediging zonder competitie, sport voor jong en oud, met aandacht voor techniek maar ook voor traditie en etiquette is waar het om draait in de club.

Sensei Ivan legde in 2006 met succes het examen af voor de graad van Shihan (5de dan), waarna de dojo werd omgedoopt tot Hakkoryu Kansui Dojo Lubbeek, wat “School van de vervolmaking” betekent. In 2010 behaalde hij vervolgens de graad Kaiden Shihan (6de dan). Enkele jaren later begon zich stilaan verandering op te dringen en na rijp beraad werd in 2015 unaniem besloten om een nieuwe weg in te slaan en aan te sluiten bij de KoKoDo Jujutsu, een stijl die zijn oorsprong vindt in de Hakkoryu en opgericht werd door Soke Irie Yasuhiro. Nog datzelfde jaar behaalde Sensei Ivan ook in de KoKoDo de graad Kaiden Shihan.

Hanshi Ivo Belmans draagt de stijl verder uit door les te geven in België maar ook op de vele buitenlandse stages in heel Europa, waar de dojo maar al te graag aan deelneemt. De grootste jaarlijkse internationale stage, de TaiKai, waar ongeveer 200 jujutsuka’s op de mat staan, werd vorig jaar nog door de club in Lubbeek georganiseerd. Ze zitten dus zeker niet stil. Naast de trainingen op maandag en donderdag organiseren ze regelmatig nog tal van andere sportieve en ontspannende activiteiten. De basiswaarden van de KoKoDo, vriendschap, harmonie en respect dragen ze steeds hoog in het vaandel. Momenteel telt de club meer dan 70 leden waarvan 28 ouder dan 14 jaar. Wie zin heeft, is steeds welkom op de trainingen voor een paar proeflessen in de sporthal van Lubbeek.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters