Klimaatmars Leuven gaat op ECO-toilet

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

De organiserende jongeren van de klimaatmars op 7 februari houden het niet enkel bij de mars. Samen met ouders hebben zij zero-impact toiletten gemaakt, die op het Ladeuzeplein ter beschikking zullen staan van de betogende jongeren.

De klimaatjongeren komen op straat voor een toekomst en om te leren over klimaat. Ze kenden aanvankelijk de ECO-toiletten niet, het idee kwam van ouders. Maar de jongeren waren direct bereid om er over te leren. En ook om te helpen voor de bouw ervan.

“We hadden maar een week om alles in elkaar te boxen maar kozen resoluut voor 2​de hands materiaal: het hout voor de huisjes, de zitjes en de emmers. Een laagje verf en leuke slogans fleuren het geheel op. Alles is demonteerbaar en herbruikbaar”, zeggen klimaatouders Geert en Martine Bogaert.

Als gebruiker van een ECO-toilet zie je niet veel verschil. “Je gaat zoals gewoonlijk naar toilet, gooit je toiletpapier in de emmer, en strooit nadien een hand vol bedekkingsmateriaal , in plaats van door te spoelen met water. De inhoud van de 1 emmer gaat nadien op een composthoop. Toiletten doorspoelen met water heeft een heel ​negatieve impact op het milieu​. Het is veel logischer om o.a. de stikstof in urine en uitwerpselen na compostering aan de bodem terug te geven, die het nodig heeft.
Waarom water verspillen als je voor een ECO-toilet kan kiezen? Dagelijks gebruik je zo’n 30 liter om je toilet te spoelen, dat is meer dan ​10.000 liter per jaar​. Met een ECO-toilet gebruik je slechts 50 liter water per jaar om je lege emmer te spoelen. Zo zijn ECO-toiletten op de Leuvense Klimaatmars niet alleen praktisch, maar ook educatief”, besluiten Geert en Martine Bogaert.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters