Kleuters bedenken pyjamaverhalen voor het klimaat

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De educatieve organisatie Djapo en de kinderbibliotheken van Leuven, Gooik, Halle, Tienen en Vilvoorde, stelden, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de kortverhalenbundel ‘Gloob en Teo’s Verhalenboek’ samen. Deze bundel bevat verhalen op basis van ideeën van zo’n driehonderd kleuters om hen aan te zetten tot actie voor het klimaat.

‘Als we tegen 2040 een klimaatneutraal Vlaams-Brabant willen, moeten we een beroep doen op zoveel mogelijk gemeenten, organisaties en burgers. Ook op kinderen, want zij zijn de toekomst. Sensibiliseren voor het klimaat op jonge leeftijd is belangrijk als we kinderen willen laten opgroeien tot duurzame burgers’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor jeugd, milieu en duurzaamheid. Tot nu toe was het educatieve aanbod over klimaat voor kleuters zeer beperkt. Met  deze kortverhalenbundel en het voorleesproject komt hier gelukkig verandering in’.

Djapo heeft een jarenlange ervaring in het vertalen van duurzaamheidsthema’s naar jonge kinderen.

‘De verhalen omvatten telkens een deelthema van klimaat waarmee jonge kinderen regelmatig in contact komen’, zegt Irina De Groof van Djapo. ’We kozen voor een participatief traject waarbij de ideeën van kleuters over klimaat centraal stonden. Een professiole auteur verwerkte deze ideeën tot kortverhalen’.
Op woensdag 31 mei leest gedeputeerde Tie Roefs enkele pyjamaverhalen voor aan vijftig kleuters uit De Boomgaard uit Kessel-Lo. Ze kadert de kortverhalenbundel in het provinciale klimaatbeleid.

Sara De Piere van Djapo geeft uitleg over het project.
Tijdens het interactieve voorleesmoment maken de kleuters van een oude T-shirt een versierde slaapmuts.

Adres: Bibliotheek, Stadionlaan 4 in Kessel-Lo (Leuven)

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer