Katrien Houtmeyers op plaats twee bij N-VA Onderneemster in de politiek

Bart Mertens
2 jaar geleden
door Bart Mertens

N-VA Leuven heeft zonet de top vijf en de lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober voorgesteld. De tweede plaats gaat naar onderneemster Katrien Houtmeyers die in het Leuvense bekend is als de sterke vrouw achter Primetime Communication Group en Home & Garden.

Bij de top vijf kandidaten van de Leuvens N-VA zitten liefst drie nieuwe gezichten. “We kiezen voor een mix van ervaring en vernieuwing”, zegt kandidaat-burgemeester Lorin Parys. “Leuven kan een portie verandering gebruiken. Onze sterke en diverse ploeg voor Leuven maken we op 6 mei helemaal bekend. Vandaag lichten we een tip van de sluier met Katrien Houtmeyers, Zeger Debyser, Lies Verlinden, Pieterjan Vangerven en Tine Eerlingen als topkandidaten voor verandering.”

Plaats 2: Katrien Houtmeyers, onderneemster

Katrien Houtmeyers wordt de eerste vrouw op de lijst en krijgt de tweede plaats. Parys: “Met Katrien kiezen we voor een onderneemster die geboren en getogen is in Leuven. Zoals ze gedreven is in haar ondernemen, is ze dat ook om haar schouders onder een beter Leuven te zetten, samen met de ploeg van de N-VA.” Katrien is 37 jaar, geboren in Leuven en behaalde in 2003 aan de KU Leuven een master in de arbeidspsychologie. Ze is mama van Evert en Estelle en plusmama van Simon en Thomas. Ze is gehuwd met Wouter Van Melkebeek en woont in Wilsele. Professioneel is ze medeoprichtster van Primetime Communication Group, een gekend Leuvens communicatiebedrijf. Ze is ook mede-eigenaar van de Leuvense tuinmeubelzaak Home & Garden. Katrien: “Leuven heeft nood aan een nieuwe wind en frisse ideeën om onze stad opnieuw bruisend te maken. Ik wil mij focussen op een sterke lokale economie en meer jobs en de belangen verdedigen van onze Leuvense KMO’s. Daar ga ik 200% voor.”

Plaats 3: Zeger Debyser, fractieleider en professor

“Zeger wordt door vriend en vijand geroemd om zijn doortastend werk als fractieleider van de N-VA in de Leuvense gemeenteraad. Ik ken niemand die met meer inzet de belangen van alle Leuvenaars verdedigt en altijd open staat om naar iedereen te luisteren. Een troef op onze lijst,” zegt Parys. Zeger is 53 jaar, het product van een West-Vlaamse student die de dochter van zijn kotbaas huwde. Hij is arts en professor aan de KU Leuven waar hij zich specialiseert in de zoektocht naar een geneesmiddel tegen HIV. Vorig jaar kreeg hij samen met zijn onderzoeksgroep de Erepenning van het Vlaams Parlement. Zeger woont in Heverlee. “Ik kom uit een echt VU nest en in Leuven ben ik dan ook gekend als de groene en sociale jongen van de N-VA. Leuven moet een echte groene stad worden, dat is mijn speerpunt en de reden dat ik veel voldoening haal uit mijn werk als voorzitter van de ‘Vrienden van de Abdij van ’t Park’ waar ik mij vooral bezig houd met het natuurbeheer”, zegt Debyser.

Plaats 4: Lies Verlinden, raadgeefster op het kabinet van Theo Francken

Parys: “Met Lies kiezen we voor een jonge vrouw die gepokt en gemazeld is in het migratiethema, ook voor Leuven een belangrijke uitdaging. Haar specialisaties op het kabinet Francken zijn opvang en tewerkstelling van asielzoekers, vrijwillige terugkeer en hervestiging. Lies is ook betrokken in de humanitaire reddingsoperaties van christelijke minderheden in Syrië.” Lies is 34 jaar, woont al 16 jaar in Leuven en heeft véél interesses. Zo studeert ze nu nog houtbewerking bij maar ook politieke wetenschappen, speelt ze viool, piano en trompet en trouwt ze volgende week met haar verloofde Vincent. Ze woont in Leuven Centrum. Lies: “In Leuven will ik me focussen op een kordaat veiligheidsbeleid en op de integratie en inburgering van vluchtelingen, een rechten én plichten verhaal. En natuurlijk op mijn andere passie, dierenwelzijn. Ik heb niet enkel een lieve bordercollie maar ben ook adoptiemama van 6 zwerfkatten. Ik wil in Leuven een echt dierenwelzijnsbeleid op poten zetten.”

Plaats 5: Pieterjan Vangerven, zwemkampioen en post-doctoraal onderzoeker

“Met Pieterjan kiezen we voor verjonging en een echte sportieveling met brains en branie. Pieterjan is zwemkampioen en jeugdtrainer bij Leuven Aquatics waar hij ook in het bestuur zetelt. Aan de unief doet hij onderzoek en geeft hij les aan de faculteit economie,” aldus Parys. Pieterjan is 28, studeerde aan het Heilige-Drievuldigheidscollege en woont nu in Kessel-Lo. Als zwemmer behaalde hij maar liefst dertig medailles bij de nationale kampioenschappen, nu is hij drijvende kracht achter de grootste Belgische zwemwebsite ‘SwimNation.be’. Eind 2016 behaalde hij zijn doctoraat (PhD) in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Vandaag is hij postdoctoraal onderzoeker. Pieterjan: “Mijn ambitie is om Leuven in beweging te krijgen. Wandelen of hardlopen, zwemmen of fietsen, sport maakt je leven gezonder en leuker. Dat wordt mijn focus voor Leuven in de campagne.”

Lijstduwer: Tine Eerlingen, burgerlijk ingenieur-architect

“Tine heeft ervaring zat. Ze zette als 18-jarige haar eerste politieke stappen onder de vleugels van Willy Kuijpers. Ze is gemeenteraadslid, gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger en gebeten door ruimtelijke ordening, milieu & natuur,” zegt Parys. Tine is 41, woont in Kessel-Lo en is mama van twee kinderen. Ze startte haar loopbaan als architecte bij de Technische Dienst van de KU Leuven. Vandaag is ze zelfstandig architect, liefhebber van klassieke muziek en keramiek en zorgt ze voor een poes en twee dwergkonijnen.Tine: “Mijn punten voor een beter Leuven zijn veilige schoolomgevingen en fietsroutes, meer investeringen in straten en vlakke voetpaden en groene pleinen waar je je buren kan ontmoeten.”

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens