Jorrit Ferket lanceert een hulpverleningsplatform tegen pesten

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Leuvens filmmaker Jorrit Ferket (23) bindt met zijn website stophetpesten.be de strijd aan tegen pesten.

Begin 2016 richtte de 23-jarige filmmaker Jorrit Ferket uit Leuven de website op als aanvulling op zijn eerste filmproductie ALLEEN, die gaat over pesten en zelfontdekking. Heel weinig mensen vonden de weg naar de site en ook de zoektocht naar gemotiveerde vrijwilligers liep niet van een leien dakje. De site heeft lange tijd in onderhoudsmodus gestaan, maar nu wil Jorrit het project opnieuw lanceren, het grootschalig aanpakken en de kinderziektes uit de eerste versie weghalen.

Zelf is Ferket meer dan 10 jaar lang in extreme mate gepest geweest op school. Hij weet dus als geen ander hoe het voelt om gepest te worden. Nu hij die periode uit zijn leven volledig verwerkt heeft en na een grondige research over wat pesten nu echt is, waarom iemand gaat pesten en hoe je dit best aanpakt, kan Jorrit zich gerust ervaringsdeskundige noemen.

Jorrit Ferket, oprichter: “Na de media-aandacht in 2016 met ALLEEN kreeg ik dagelijks verschillende berichten van jongeren die gepest worden en hun verhaal aan me kwijt wilden. Uiteraard kon ik deze niet negeren. Ik zat dus geregeld tot een kot in de nacht berichtjes te beantwoorden wat zwaar door woog op mijn privéleven.”

Jorrit heeft daarom de website www.stophetpesten.be ontwikkeld, een betrouwbaar platform waar jongeren en volwassenen heel wat informatie op maat rond pesten kunnen vinden. Maar er is meer, want de website heeft ook een eigen chatkanaal, waar bezoekers ook volledig anoniem en in vertrouwen hun verhaal kunnen doen aan een vrijwilliger.

“Je hebt in Vlaanderen gelukkig heel wat online hulpverleningsplatformen, waar men terecht kan voor diverse of specifieke vragen. Naast Awel, Tele-Onthaal, … die zich richten op diverse vragen heb je ook zeer doelgerichte platformen als Lumi (Holebifoon), de Drugslijn, … Tot mijn grootste verbazing merkte ik op dat rond pesten nog geen enkele online hulpverlening bestond voor specifieke vragen rond dit thema. Ik deed de test om me bij de grote organisaties aan te melden op de chat, maar die zijn vaak druk bezocht, waardoor een oproep niet altijd onmiddellijk beantwoord kan worden”, zegt Jorrit. Zo merkte Ferket op dat Vlaanderen nood heeft aan platform als dit.

Bij de herlancering van de website wil Jorrit het grotere publiek aantrekken, de website beter afstemmen op de noden van zijn bezoekers en samenwerken met de grotere organisaties, zodat Stophetpesten.be op termijn een zeer kwalitatieve online hulpverlening kunnen aanbieden.

Het project is redelijk uniek in Vlaanderen. Het is een online hulpverleningsplatform dat volledig als privé-initiatief gerealiseerd is, zonder enige financiële steun van de Vlaamse Overheid. Al hoopt de oprichter wel, dat hij op termijn ook een subsidie kan krijgen om de site verder te ontwikkelen.

“We zijn trouwens ook nog op zoek naar vrijwilligers om ons chat- en mailteam te versterken, alsook vrijwillige redacteurs, … Wie zich geroepen voelt kan zich op de site aanmelden”, zegt Jorrit.

Stophetpesten.be is 24/7 toegankelijk om te raadplegen. Wie nood heeft aan gesprek, in vertrouwen en volledig anoniem, kan van maandag tot vrijdag chatten tussen 18 en 21 uur. Op woensdag is de chat al geopend vanaf 13 uur.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters