Jonge barokhoboïste organiseert crowdfunding om zelf hobo’s te bouwen

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Nele Vertommen, een achttienjarige barokhoboïste uit Leuven, heeft een crowdfunding op poten gezet om haar eigen hobo’s te kunnen bouwen. “Ik wil een zelfvoorzienende hoboïste worden”, zegt Nele.

“Sinds ik op mijn vijfde de Matthäuspassie van Bach hoorde, ben ik geboeid, gefascineerd en ontroerd door de warme en diepgaande klank van de barokhobo. Ik leerde het instrument bespelen en er rietjes voor maken, maar nu wil ik graag de volgende stap zetten: zelf barokhobo’s maken. Het enige wat me ontbreekt is het materiaal, want de zin, passie, advies en atelierruimte zijn er al!”

“Toen ik ongeveer 3 jaar geleden de kostprijs van al het materiaal en een atelier optelde, schoof ik het idee even opzij. Ik had toen als 15-jarige naast de barokhobo nog zoveel instrumenten (hobo d’amore, hobo da caccia, blokfluit in 415Hz, klassieke hobo) en rietenmateriaal (vormsnijder en schaver) nodig, dat het echt niet in mijn prioriteitenlijstje paste. Intussen staat het bovenaan mijn lijstje. Als deze crowdfunding een succes wordt, kan ik er meteen volledig voor gaan!”

In totaal wil Nele 3.000 euro inzamelen. Hiermee wil ze het volgende materiaal aankopen: een metaaldraaibank van Myford (1.000 euro), hout- en metaalbeitels (250 euro), bril (100 euro), buxushout (500 euro), boren (150 euro), boormachine en -standaard (300 euro), conische ruimers (600 euro), veiligheidsmateriaal (100 euro).

Om dit geld bij elkaar te krijgen, organiseert Nele een crowdfunding. Die loopt alvast als een trein, want momenteel is al 90 procent van het beoogde bedrag ingezameld. Meer info:
https://nl.ulule.com/barokhobo-atelier/

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans