JONG CD&V Leuven droomt van Leuvense dakparken

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Stel je voor: spelende kinderen in het struikgewas, een verliefd koppeltje dat tegen een boom ligt, picknickende vrienden in het gras, en dat alles bovenop een Leuvens dak. Dat is wat de CD&V-jongeren zien als ze naar het Leuven van de toekomst kijken.

“Op 14 november brachten we verschillende jongeren samen op onze jongeren2030, een brainstormavond om na te denken over de ideale stad, de perfecte gemeente. Dit vanuit onze blik als jongeren van vandaag kijkend naar de stad van morgen. We stelden ons de vraag: hoe moet Leuven er voor ons uitzien? Eén van de vele voorstellen was: daktuinen”, zegt ondervoorzitter Ruben Geleyns van de Leuvense jonge christendemocraten.

Binnen de werking van JONGCD&V Leuven werd dit voorstel enthousiast onthaald en werd er verder nagedacht over dit concept. “Iedereen houdt van groene ruimten, maar in een stad is bijkomende groene ruimte voorzien niet altijd evident. En we horen al zo vaak dat we de hoogte in moeten met onze woningen, waarom dan niet met onze groene ruimte?”

Een groen dak heeft verschillende voordelen. Er zijn praktische elementen, zoals het verhogen van de levensduur van een dak en het beter isoleren en daardoor de energiefactuur drukken. Maar ook tal van andere voordelen: zoals het verhogen van de biodiversiteit in de stad, een natuurlijk waterbeheer bij (hevige) regenval en het opvangen van fijn stof en dus de lucht zuiveren. Vooral dat laatste vinden de CD&V-jongeren belangrijk. In een stad zijn de concentraties fijn stof en CO2 door onder andere uitlaatgassen veel hoger. Een groendak heeft een bewezen nut dat het voor een verbeterde luchtkwaliteit kan zorgen. “Waarom zouden we er dan niet voor gaan? De belangrijkste wegen zijn immers onze luchtwegen.”

De jongeren pleiten er dan ook resoluut voor om met de stad Leuven actief op zoek te gaan naar locaties voor daktuinen en zelfs heuse dakparken, mits de structuur dit aankan. “Het is ambitieus om zoiets te verwezenlijken, maar wij zijn overtuigd van de voordelen. En de stad Leuven vermoedelijk ook, want ze geeft zelfs een premie voor wie een groendak aanlegt”, zegt Geleyns.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans