Jobbeurs Aarschot-Diest helpt werkzoekenden aan de slag in eigen streek

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De regio Aarschot-Diest liet in het afgelopen jaar een mooie daling optekenen in de werkloosheidscijfers. De werkloosheid viel er terug van 2.815 werkzoekenden in september 2016 naar 2.685 in de afgelopen maand. Dit is een terugval van 4,6 %, merkelijk meer dan de daling van 0,5 % in het ganse arrondissement Leuven. Opvallend is dat ook kwetsbare groepen als kortergeschoolden, langdurig werkzoekenden, jongeren en oudere werkzoekenden vlotter aan de slag gingen.

Deze daling gaat gepaard met een stijgend aantal vacatures in de regio. VDAB ontving in het afgelopen jaar 2.226 werkaanbiedingen uit het Normaal Economisch Circuit (NEC). Dit is een stijging van ruim 300 jobs in vergelijking met september 2016. Ook het aantal uitzendopdrachten nam sterk toe. Werkgevers in de regio zijn vooral op zoek naar schoonmakers, verkoopmedewerkers en horeca-personeel. Daarnaast zijn er heel wat vacatures voor techniekers, chauffeurs, magazijnmedewerkers en verzorgend personeel.

Om deze gunstige evolutie te versterken bundelden VDAB, Taskforce regio Leuven en de lokale besturen van Aarschot, Diest, Bekkevoort, Begijnendijk, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge hun krachten. Zij organiseerden vandaag een jobbeurs in de Stadsfeestzaal van Aarschot. De beurs telde zeventig standhouders. Talrijke lokale werkgevers boden enkele honderden vacatures aan in zeer uiteenlopende jobs. Daarnaast gaven onderwijsinstanties, welzijnsorganisaties en VDAB meer uitleg over de diensten die zij aanboden om de zoektocht  naar een job of een werknemer te ondersteunen.

Samen sterk voor werk

“Partnerschappen met lokale besturen en organisaties laten ons toe om beter in te spelen op de noden van de arbeidsmarkt in de streek”, zegt Bernard Ostyn, regiomanager VDAB. “Door samen te werken slagen we erin om meer werkzoekenden aan een passende job te helpen en meer werkgevers aan een geschikte werknemer. Verder staat deze beurs in het teken van werkplekleren. Samen met onze partners focussen we op opleidingsformules waarbij leerlingen en cursisten op een praktijkgerichte manier een job aanleren, deels in het opleidingscentrum en deels op reële werkvloeren bij werkgevers. Uit ervaring weten we dat dergelijke trajecten de meest garanties bieden op tewerkstelling, in zeer uiteenlopende beroepen. Onze jobbeurs biedt dus perspectieven op zowel korte als langere termijn voor werkzoekenden die aan de slag willen in eigen streek.”

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer