Jeugdhuis de Grams maakt comeback

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Jeugdhuis de Grams in Kessel-lo is terug van weggeweest. Het jeugdhuis bestaat al sinds 1966 maar kende doorheen de jaren heel wat pech met haar infrastructuur en locatie. Daar komt nu eindelijk verandering in. Komend weekend heropent de Grams de deuren.

Wat in 1966 begon met een bende vrienden die bijeenkwamen in de kelder van de jongenschiro van Blauwput groeide door de jaren uit tot een alom bekend en bemind jeugdhuis in Kessel-lo en ver daarbuiten. De kelder werd al snel te klein en de Grams verhuisde naar een groter lokaal op de Chiroterreinen. Het grote succes kwam op gang na de verhuis naar de Lindensestraat, met optredens van onder andere Raymond van het Groenewoud en Urbanus. Zo werd jeugdhuis de Grams een definitieve trekpleister voor de Leuvense jeugd. Ondanks het succes van de jaren 1970 kende de Grams eind jaren 1980 ook een portie tegenslag. Zo werd er beslag gelegd op de gebouwen waardoor de toekomst van het jeugdhuis even onzeker leek. De Grams kende een wederopstanding in 1990 door een verhuis naar de bibliotheek van het Sint-Jozefcollege in de Patroonschapsstraat , nu beter bekend als de Mozaïek.

Hier beleefde de Grams zijn tweede  jeugd, met groeiende ledenaantallen, met onder  andere het allereerste optreden van Selah Sue en drukbezochte thema-avonden.  Denk maar aan de legendarische openingsavonden en de jaarlijkse ‘Fiesta Tropical’ waardoor Blauwput zich voor één avond in tropische sferen waande.

Door de uitbreiding van de lagere school in 2013 moest de Grams haar wilde toekomstplannen weer even opbergen. Na een tijdelijk onderkomen bij de collega’s van JC de SOJO  kan de Grams nu eindelijk terug thuiskomen waar ze ooit begon, de Chiroterreinen op de Elfnovemberlaan.

Een eigen gebouw, dat  met de steun van Stad Leuven en dankzij de inzet van talrijke vrijwilligers tot stand kwam.  De stad toonde bij de plannen van de Grams haar hart voor de jeugd en was een onmisbare partner in het realiseren van dit project. Het gebouw zal naast jeugdhuis tevens ook dienst doen als lokalen voor de Chiro en als polyvalente ruimte voor verschillende verenigingen in Kessel-lo. Nu de Grams back in business is, hoopt zij terug de ontmoetingsplek voor jongeren te zijn die zij al die jaren is geweest.

De Grams opent officieel haar deuren tijdens het weekend van 27-28-29 oktober.  Iedereen is van harte welkom! Meer info over dit nu al legendarische weekend vind je op de facebook-pagina van de Grams (facebook.com/jeugdhuisgrams/). Het lintje zal doorgeknipt worden zondag 29 oktober om 14 u.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans