Jan Simoen wint postuum Hugo De Keyserprijs

De Leuvense Persclub reikte vanavond in de Raadskelders van het Leuvense historische stadhuis haar Hugo De Keyserprijs postuum uit aan auteur Jan Simoen die op 5 januari op 59-jarige leeftijd overleed. Simoen schreef tal van kinder- en jeugdboeken, toneelstukken en zelfs stripverhalen. In oktober 2010 kreeg hij te horen dat hij darmkanker had en richtte een tijd later het Kanker4Life-project op om aan te geven dat ook kankerpatiënten nog positieve, energieke dingen kunnen doen. Het is de 10ekeer dat de Hugo De Keyserprijs wordt uitgereikt, een prijs genoemd naar een collega-journalist die in 2003 overleed. De prijs is bedoeld voor mensen, groepen of initiatieven die het leven in Leuven het voorbije jaar aangenamer maakten in de brede zin van het woord.

“We reiken de prijs postuum uit aan Jan Simoen omdat hij het leven van anderen niet alleen met zijn boeken en theaterstukken aangenamer maakte, maar ook met zijn Kanker4Life-project in de maanden voor zijn dood”, zegt Patrick Staudt van de Leuvense persclub. “Een jaar geleden motiveerde hij de oprichting van dit project in een van zijn Nieuwsbrieven als volgt: kanker wordt zo vaak geassocieerd met ellende en doodgaan en kotsen. Ik zou graag iets doen waardoor mijn/onze kanker (en kanker in het algemeen) eens vol leven uit de hoek zou komen – als brenger van leven, als bron van vitaliteit, humor en optimisme. En als motor voor iets goed, iets waarmee je anderen kan helpen.” 

Eind vorig jaar, een goede week voor zijn heengaan, overhandigde Jan Simoen namens dit project 15.000 euro aan Foodstep, een kleinschalig opvanginitiatief in Kampala (Oeganda) voor ronddolende kinderen die in kindergevangenissen worden opgesloten. Simoen was ook een zeer inspirerende leerkracht aan het Heilige Drievuldigheidscollege die er jarenlang vele pubers en adolescenten warm gemaakt heeft voor het vak Frans.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel