Is carpoolen de oplossing voor researchpark Haasrode?

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Volgend schooljaar verhuist het departement economie (ECHO) van het UC Leuven-Limburg naar het researchpark Haasrode. Veel studenten weten nog niet hoe ze die verplaatsing gaan maken. Researchpark Haasrode kampt nu al met overvolle busverbindingen en heel wat autoverkeer. Het UCLL nam carpoolorganisatie Taxistop onder de arm om de verhuis te vergemakkelijken.

In juni trekken de studenten van het ECHO departement de deur van campus Hertogstraat achter zich dicht. Vanaf september worden ze op campus Proximus verwacht. Die bevindt zich slechts een drietal kilometer verderop, maar ligt wel pal in het drukbezochte researchpark Haasrode. Voor veel studenten zal dit aanschuiven worden in de file, of urenlang wachten op een bus met voldoende plaats. Fietsers vanuit Leuven centrum of het treinstation zullen een extra 3 kilometer in de benen hebben.

Het UCLL zag de bui hangen en stapte op uitnodiging van Taxistop in het Europese carpoolproject CHUMS. Dat test in 5 Europese steden de invloed van carpoolacties op veranderingen in het mobiliteitsgedrag. In oktober 2015 werd de carpoolcampagne aan het UCLL afgetrapt. Deze week schakelde Taxistop een versnelling hoger. Terwijl studenten een wedstrijdje hielden met racewagens, werd gepeild naar hun verplaatsingswijze en hun verwachtingen voor de verhuis naar het researchpark. Wie nog in het duister tast over de juiste busverbinding, fietsroute of carpoolpartner, kreeg gepersonaliseerd pendeladvies aangeboden. Onder een hapje en een drankje kwamen de lippen los. Veel studenten hadden nog nooit aan carpoolen gedacht, maar voelden er veel voor om de kosten te delen door samen naar school te rijden.

“Onbekend maakt onbemind”, zegt Elke Vandenbroucke van Taxistop. “Carpoolen is vaak niet het eerste alternatief waar studenten aan denken, maar wel ‘fun’ en financieel voordelig. Onderzoek toont aan dat het loont om carpoolen te promoten met ludieke acties als deze. Alleen al door meer informatie te verspreiden kan het aandeel carpoolers stijgen van 1 naar 5%. Neem je meerdere maatregelen, zoals bijvoorbeeld het voorzien van speciale parkeerplaatsen voor carpoolers, dan kan dat aandeel zelfs stijgen naar 8,9%.”

Ook Imec, KBC en Colruyt stapten in het Europese carpoolproject CHUMS. Naast een gratis aansluiting op carpool.be, de carpooldatabank van Taxistop, kunnen ook zij genieten van een intensieve promotiecampagne rond carpoolen. De CHUMS maatregelen worden momenteel ook in Edinburgh, Toulouse, Perugia (Italië) en Craiova (Roemenië) getest. Na afloop en evaluatie van het project wordt verwacht dat nog meer Europese steden intensief met carpoolen van start zullen gaan.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans