Stef Bos “Beleuvenissen wordt magisch”

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Kent u het liedje ‘Is dit nu later’ nog? Het was de eerste single van Stef Bos (54) en kwam uit in 1990. Nu, meer dan 25 jaar later, heeft deze Nederlandse chansonnier een liedjesoeuvre waar mening topartiest bij verbleekt. Een grote meneer in de kleinkunstwereld en ondanks alle succes erg bescheiden gebleven, dat is Stef Bos ten voeten uit. Voor hem geen mediageniek vertoon, maar pure passie voor het schrijven en zingen van songs. Binnenkort staat de zanger op onze Grote Markt tijdens Beleuvenissen.

Tekst: Bart Persoons/Foto’s: Stef Bos

Jouw nieuwe cd ‘Een sprong in de tijd’ bracht je de voorbije maanden langs uitverkochte theaters in België en Nederland. Betekent een kwarteeuw in dit vak het ideale moment voor een terugblik op je carrière of is dit eerder een nieuwe stap in de toekomst?

Stef Bos: “Na 25 jaar in de muziekmakerij verplicht ik mezelf om even terug te kijken naar de weg die ik tot hiertoe heb afgelegd. Het lied ‘Mijn tijd moet nog komen’ van de nieuwe plaat is bijvoorbeeld een antwoord op ‘Is dit nu later’. Toch is het niet zo dat ik vol weemoed terugblik naar het verleden. Je zal mij niet horen zeggen dat het vroeger beter was. Ik kan met plezier in Antwerpen rondlopen in de buurt waar ik vroeger woonde. Dan haal ik toffe herinneringen op, maar ben ik tegelijk blij dat ik hier ‘nu’ ben en niet meer ‘toen’. Als artiest ben ik er nog, zelf meer dan ooit tevoren. De zalen zitten vol en de plek waar ik nu sta, klopt gewoon meer als vroeger. Als liedjesschrijver ben ik gegroeid en als zanger sta ik nu veel sterker op het podium. Vroeger had ik dat melancholische gevoel nodig om songs te schrijven. Toen was ik weemoedig om een verleden dat ik niet had. Nu heb ik een verleden, maar ik ben jong in mijn kop. Weet je, 25 jaar carrière is een moment op bij stil te staan, maar dan wel met de blik naar voren en met een explosie van nog zoveel nieuwe plannen.”

Je bent aan de kleinkunst-afdeling van de vermaarde Studio Herman Teirlinck afgestudeerd in een tijd dat het niet evident was om voor het artiestenvak te kiezen. Heeft die weg jouw veel bloed, zweet en tranen gekost?

“Ik herinner mij nog goed het moment dat ik aan mijn vader vertelde dat ik cabaretier wou worden. Hij schudde meewarig het hoofd en zei dat ik maar beter een écht vak kon gaan leren. Maar ik zette door en uiteindelijk ben ik toch naar het verre Antwerpen mogen vertrekken. Het is trouwens aan de Studio dat mijn liefde voor het schrijven van liedjes is gegroeid. Ik zie mij ook veel meer als liedjesschrijver dan als zanger. Onmiddellijk na mijn opleiding schreef ik voornamelijk songteksten voor anderen, waaronder het nummer ‘Door de wind’ waarmee Ingeborg op het Eurovisie Songfestival van 1989 de kleuren van België verdedigde. Zo raakte ik bekend bij het brede publiek. Een jaar later probeerde ik het zelf als zanger met ‘Is dit nu later’, gevolgd door ‘Papa’ en ‘Breek de Stilte’. Mijn eerste cd werd een regelrecht succes en de boel was vertrokken.”

Stef Bos2Op die kwarteeuw heb je meer dan 400 nummers bij elkaar geschreven. Daaronder heel wat ijzersterke songs. Welk lied kies jij als beste nummer?

“Ik heb inderdaad een hele resem songteksten op mijn palmares staan, zelfs stevige meezingers van Samson & Gert. Nu nog schrijf ik ongeveer vijf nummers om er nadien eentje over te houden dat er knal opzit. Trouwens, sommige van de oude liedjes die ik destijds met veel liefde heb geschreven , vind ik nu ook niet meer goed. Maar dat is niet erg. Je moet immers een slechte zin durven schrijven, om er nadien een goeie neer te pennen. Lievelingsnummers zijn ‘Rue de Mouftard’, ‘Mijn stad’ en ‘Ik heb je lief’, maar als je echt naar mijn allerbeste lied vraagt, dan kies ik voor ‘Witsand’. Dat nummer gaat over een plek in Zuid-Afrika en zal op geen enkele setlist ontbreken.”

Stef, het moet gezegd: ondanks jouw staat van dienst blijf jij zo eenvoudig. Geen kapsones, noch streken. We komen al eens wat anders tegen bij jouw collega’s in dit métier. Vanwaar die bescheidenheid?

“Je bent als artiest maar zo goed als je laatste plaat en dan vergeten sommige collega-artiesten wel eens. Het is net de kunst om met regelmaat terug naar het nulpunt te keren en te beseffen vanwaar je komt. Als je niet bescheiden bent, dan heb je een probleem. Verbeelding heeft dan geen doorgang meer. Wanneer je op het podium staat en van jezelf denkt ‘Ik ben het’, dan heb je een verkeerd zelfbewustzijn. Nee, ik hou mijn twee voetjes stevig op de grond.”

Binnenkort sta je in Leuven op de planken. Op de Grote Markt, in de schaduw van het Gotische stadhuis. Kijk je ernaar uit?

“Leuven is absoluut een plek waar ik ‘een geschiedenis’ mee heb. Niet alleen is er de mooie schouwburg die mij als artiest telkens weer omarmt als ik er op de planken sta, de stad heeft ook een prachtige ziel. Niet alleen staat er één van de oudste kenniscentra van de wereld, er zijn daar ook zoveel dingen gebeurd: de inval van de Duitsers in 1914, de studentenopstand rond Leuven Vlaams, … Ik ben een enorme geschiedenisfan en in Leuven hangt de historie gewoon in de lucht. Je voelt dat al als je de stad binnenrijdt. Leuven is een oud gezicht en niks is mooier om zien dan een ouwe kop. Ik zou er zo kunnen wonen. Het openluchtconcert in de schaduw van jullie historische stadhuis is voor mij dan ook een groot geschenk. Misschien schrijf ik er wel speciaal een nummer over en breng het in primeur op Beleuvenissen. Het wordt in ieder geval een magische avond, dat weet ik nu al.”

Vrijdag 15 juli – Stef Bos in concert (Beleuvenissen) – 21u00 – Grote Markt – Gratis

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens