INTERVIEW: Rikky Evers (organisator Libertadfeesten) “Voor elke letter een artiest”

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

De 31ste editie van de Libertadfeesten is vlot van start gegaan met topconcerten van Paul Michiels, Guy Swinnen en Fandango Live XS. Op Hemelvaartdag staan de traditionele Wijn- en Champagnefeesten op het programma. “En daarna gaan we nog door tot 20 mei. Ik kijk persoonlijk heel erg uit naar Bullfrog Tattoo, El Juntacadáveres en Imagine No Lennon”, zegt organisator Rikky Evers.

1986…het lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Op 3 mei van dat jaar won Sandra Kim voor ons land het Eurovisiesongfestival in Noorwegen met haar enige echt grote hit J’aime La Vie. Ongeveer gelijktijdig werd in Leuven een nieuw festival geboren: de Libertadfeesten. Rikky Evers, uitbater van kroeg Libertad in de Muntstraat, kwam op het lumineuze idee om het vijfjarig bestaan van het licht revolutionaire café te vieren met muzikale feesten. Het was het begin van een lange muzikale traditie. Nu, 31 jaar later, blijkt dat de Libertadfeesten een langere houdbaarheidsdatum hebben dan pakweg Sandra Kim. Die laatste trad overigens nooit op in het kleine Leuvense café maar vele andere artiesten deden dat wel. Leuven Actueel zocht Rikky Evers op voor een duik in het verleden en een blik naar het heden want de Libertadfeesten lopen nog tot 20 mei.

1986 was geen onbelangrijk jaar. Hoe kijk je daar op terug?

“Café Libertad bestond vijf jaar en dat wilden we natuurlijk vieren. Het was een boeiende tijd in Leuven. Marktrock was enkele jaren eerder van start gegaan en er was echt vraag naar ‘live music’. Om het vijfjarig bestaan van de Libertad in de verf te zetten, wilde ik dan ook graag een muzikaal event organiseren. Zo werden de Libertadfeesten geboren. De feesten waren een zodanig succes dat er onmiddellijk besloten werd om er een jaarlijkse traditie van te maken.”

Wat was de sleutel tot het succes?

“Het was een combinatie van veel factoren. In de eerste plaats de goede sfeer en de zeer goede akoestiek. Ik voelde ook de sympathie van de mensen voor de professionele kleinschaligheid. Dat gegeven creëerde in de jaren nadien een soort ‘vibe’ bij artiesten om ook eens op het kleine maar gezellige podium van de Libertad te spelen. Ik zag in de loop der jaren heel wat grote namen met zichtbaar plezier optreden tijdens de Libertadfeesten. Ik denk dan spontaan aan Roland Van Campenhout maar ook aan Guido Belcanto en Paul Michiels. Er zijn er zoveel gepasseerd…Ik denk dat we voor elke letter van het alfabet een artiest op ons podium hebben gehad. Van Admiral Freebee over Raymond van het Groenewoud tot Zornik…de lijst is te lang om op te noemen.”

Eén van de vaste klanten op het podium is Big Bill. Is de Leuvense blueslegende ook dit jaar van de partij?

“Absoluut. We hebben afgesproken dat – zolang zijn gezondheid het toelaat – Big Bill zal optreden op de Libertadfeesten. Na een moeilijke periode qua gezondheid is hij weer aan de beterhand en bijgevolg staat Big Bill samen met zijn vaste muzikanten op 14 mei op het podium in de Libertad. Dat wordt ongetwijfeld alweer een dikke ambianceavond.”

Tot slot, waar kijk je zelf naar uit?

“Het is sowieso een speciale editie voor mij want café Libertad bestaat 35 jaar. In die zin hebben we extra ons best gedaan om een mooi programma samen te stellen. Paul Michiels en Guy Swinnen waren geweldig vorige week en ook Fandango was in uitstekende vorm maar nu kijk ik vooral uit naar de fantastische feestmuziek van El Juntacadáveres en naar Imagine No Lennon. Onder meer Jean Bosco Safari en Ben Crabbé maken deel uit van deze laatste band. Allemaal topmuzikanten die elkaar hebben gevonden in een muzikale ode aan Lennon en The Beatles. Ook Bullfrog Tattoo staat op mijn lijstje. De groep werd vorig jaar nog verkozen tot de beste coverband van de Belux en ook de muzikanten kaapten prestigieuze prijzen weg. Ze brengen een prachtig muzikaal eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Rory Gallagher. Niet te missen als je het mij vraagt. Ik ben ook blij dat jonge talentvolle groepen zoals High Hi, Cold Open en TMT op het podium staan. Tot slot zal ik ongetwijfeld genieten van Big Bill. Hij staat nu al voor de 31ste keer op ons podium en elke keer opnieuw zie ik de Leuvense blueslegende schitteren. Zelfs die keer dat hij onwel werd op het podium stond hij een half uur later weeral te spelen. Je moet het maar doen!”

Libertadfeesten 2016

6 mei: El Juntacadáveres (i.s.m. COLORA festival)

7 mei: Imagine No Lennon feat. Jean Bosco Safari & Ben Crabbé

12 mei: High Hi

13 mei: Bullfrog Tattoo

14 mei: Big Bill

19 mei: ‘Sunday Night Live Student Special’ feat. Cold Open & Tin Man Tourettes

20 mei: Veteranennacht

Meer info: www.libertad.be

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens